Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden vill bygga nytt särskilt boende i Edsbyn för 100 miljoner

/
  • Bland de tomter som finns på förslag för bygget av det nya äldreboendet i Edsbyn är marken där de temporära bostäderna förr fanns.

Socialnämnden i Ovanåkers kommun vill bygga ett nytt äldreboende i Edsbyn för 100 miljoner kronor. Enligt planerna ska bygget komma i gång 2018 och det blir 48 lägenheter.

Annons

– Vi saknar ett demensboende i Ovanåkers kommun. Jag tror det nya gruppboendet blir jättebra. Ser vi framåt till 2025-2030 kommer vi att behöva ytterligare platser. Det nya särskilda boendet i Edsbyn är ett bra första steg, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

Läs mer: Ovanåkers kommun bygger nytt äldreboende

Socialnämnden föreslår nu kommunfullmäktige att bevilja 100 miljoner 2018 för att kunna bygga det nya särskilda boendet i Edsbyn.

Var exakt det nya gruppboendet ska ligga är än så länge oklart. Huset byggs i ett plan.

Från oppositionen fanns ett tilläggsyrkande om att man ville se flera alternativ. Från början fanns det tre skisser på hur ett nytt särskilt boende skulle kunna se ut. Till slut var det dock bara ett förslag som blev utrett och prissatt.

Läs mer: Ovanåker får bottenplacering i granskning av särskilda boenden

Det finns också frågor om det nya äldreboendet leder till tomma platser någon annanstans och en oro att det kan leda att något befintligt gruppboende måste stängas.

– Jag har svårt att förstå den oron. Det pekar snarare mot en brist på platser i framtiden än ett överskott på platser, säger Jan-Åke Lindgren.

Vidare tog socialnämnden sin detaljbudget för 2016 på totalt 239 miljoner. Omvårdnadsenheten med särskilda boenden och hemtjänst har den största enskilda posten med 144 miljoner.

När det gäller bokslutet för 2015 blir det ett minus i budgeten på 104 000 kronor för socialnämnden.

– Det är vi hyfsat stolta över. Tidigare fanns nämligen en prognos som pekade på att vi skulle gå 3,2 miljoner back. Mottagandet av ensamkommande har bland annat gett ett överskott, säger Jan-Åke Lindgren.

Läs mer: Socialnämnden befarade underskott på tre miljoner

Vidare beslutade socialnämnden att ge Edsbyns diakonala arbete (EDA) en ersättning på 125 000 kronor för EDA:s sociala arbete.

Mer läsning

Annons