Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnd Lex Sarah-anmälde sig själv - här är beslutet från IVO

/
  • IVO förutsätter att socialnämnden i Ovanåkers kommun utifrån sitt ansvar analyserar och bedömer situationen och planerar för att kunna tillgodose nödvändiga behov, heter det nu i beslutet från inspektionen.

Socialkontoret i Ovanåkers kommun var i slutet av hösten hårt trängt med många ensamkommande barn och ungdomar. Därför Lex Sarah-anmälde socialnämnden sig själv, eftersom den i det kaotiska läget inte ansåg att man fullt ut klarade att bedriva sin verksamhet. Eller med den kvalitet reglerna kräver.

Annons

Nämnden fick svårt att hantera situationen med det stora antal ensamkommande barn och ungdomar som anvisades till kommunen.

Läs mer: "Vi klarar inte av att utreda ensamkommande barn längre"

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har nu svarat på den lex Sarah-anmälan, som nämnden gjorde i november. Och har därmed också avslutat ärendet.

Socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S) är varken besviken eller glad över svaret.

– Jag vet inte vad jag hade förväntat mig. Men frågan är vad beslutet från IVO säger. Det säger egentligen ingenting.

Är du besviken?

– Nej, jag är inte besviken. Vår personal har fått jobba dubbelt så hårt. IVO förutsätter att vi gör det vi ska, men vi får ingen förlåtelse från IVO om det skulle bli något fel.

Läs mer: Ökning av asylplatser från 10 till 70 under 2016

Enligt Jan-Åke Lindgren är läget lugnare nu, än när anmälan gjordes. Kommunen har inte så många aviseringar, som man hade ett tag. Den 2:a februari öppnar kommunen sitt tredje HVB-hem för ensamkommande. Utbildning har getts till den personal, som kommer att jobba där.

IVO skriver att inspektionen är medveten om att de krav som nu i den extraordinära situationen ställs på socialnämnder i landet innebär stora påfrestningar.

IVO förutsätter vidare att socialnämnden utifrån sitt ansvar analyserar och bedömer situationen och planerar för att kunna tillgodose nödvändiga behov samt att kommunen hanterar detta på en kommunövergripande nivå.

Läs mer: Rejäl ökning av Lex-Sarahanmälningar

IVO får på olika sätt information om situationen för de ensamkommande samt de konsekvenser som detta får för landets kommuner. Det gäller både målgruppen ensamkommande, men även andra målgrupper inom kommunens övriga verksamheter.

Detta kommer IVO att rapportera till regeringen, enligt beslutet till kommunen.

Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons