Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna hoppas på maktskifte i Ovanåker

/
  • Lisa Englund och Yoomi Renström var talare vid Socialdemokraternas första majfirande i Edsbyn.
  • Det var flera år sedan ett första majtåg tågade genom Edsbyn. Nu var det dags igen med god anslutning i ledet.

Socialdemokraterna i Ovanåker anser att det inte på länge funnits så stora möjligheter till ett lokalt maktskifte som det gör i årets val. Det framkom vid partiets första majfirande i Edsbyn där ett 50-tal personer gick med i första maj-tåget och det dubbla samlats i gymnasiets arena för att lyssna på tal av Yoomi Renström och Lisa Englund.

Annons

Det var en hel del år sedan ett så pass långt första majtåg traskat Långgatan fram med fanor, plakat och banderoller. I täten gick som förr i tiden Bollnäs ungdomsorkester med sin taktfasta musik.

I Ovanåker hade man uppehåll med första majtågen under flera år, men förra året i Alfta tog man upp den gamla traditionen igen med gott resultat. I år var det ännu bättre anslutning i ledet och en viss förhoppning om maktskifte kunde skönjas bland deltagarna före avmarschen från Södra torget.

- Det var länge sedan vi har haft en så stor chans till lokalt maktskifte som vi har nu, bland annat med tanke på den borgliga splittringen i kommunen, tyckte en av partiets lokala toppnamn, Håkan Englund.

Efter demonstrationståget samlades man i Voxnadalens gymnasiums arena för att lyssna till tal och fika.

Oppositionsrådet och riksdagskandidaten Yoomi Renström var årets huvudtalare. Hon hade tidigare under dagen talat i Bollnäs men talade utifrån ett helt annat manus hemma i Ovanåker. Även hon såg möjligheterna att det i år var ett gyllne läge att bryta Centerpartiets 34-åriga styre i Ovanåker.

- Det är vi i Socialdemokraterna som drivit på om förändringar och visat det största intresset vad gäller vår kommun. Centern har efter många år vid makten intagit en position av att vara en slags förvaltare av det tidigare och som tar illa upp bara nya förslag kommer.

Även när det gällde rikspolitiken hoppades hon på ett maktskifte och att detta skulle leda till en bättre landsbygdspolitik bland annat.

- Finns det någon reform som innebär valfrihet som gett landsbygden fördelar? frågade hon.

- Nej, då handlar det bara om privata ekonomiska vinster som fordrar ett stort befolkningsunderlag.

Den unge fullmäktigeledamoten och SSU:aren Lisa Englund från Alfta var årets ungdomstalare. Lisa Englunds ämne var solidaritet där hon bland annat berättade om ett par veckor som volontär på ett barnhem för aidssjuka barn i Sydafrika.

Mer läsning

Annons