Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snö- och köldnostalgi: Då var det -45 i Söderomsjön och -42 på Ön i Edsbyn

/
  • Visst har människan en påverkan på vädret. Men det är inte allt. Vädret är också cykler. Det är långa cykler. 100 år är en kort tid vädermässigt, säger Göran Stigsson som har fått skotta snö en hel del den senaste tiden.
  • Intresset för väder beror på att vi har ett så varierat väder. Det beror också på att vi så mycket måste rätta oss efter vädret, säger Göran Stigsson.
  • Morfar Erik Jonsson den äldre i Runemo förde flitigt dagbok. Här finns bland annat noteringar om den kalla krigsvintern 1940, då det var 30 grader kallt den 16 mars.
  • Vintern 1987 vägrade jag att åka och hälsa på folk. Jag var hemma och vaktade huset, säger Göran Stigsson.
  • Så här mycket snö var det efter Långgatan i Edsbyn 1948. Plogvallarna fick ligga kvar.
  • Så här såg det ut efter Långgatan upp mot Norra torget 1966.
  • Det var även mycket snö efter Östergatan i Edsbyn 1966.

Snö och kyla är populära samtalsämnen. Efter nyår uppmättes 42,9 minusgrader i Naimakka i Lappland och snön har bara vräkt ner de senaste dagarna. Göran Stigsson i Edsbyn kan berätta om en kylig januari även 1987 då det uppmättes 42 minus på Ön i Edsbyn och 45 minus i Söderomsjön en lördag.

Annons

– När jag sedan kom på jobbet då pratade jag med en jobbarkompis och berättade att det hade varit 45 minus lokalt i Söderomsjön. Då sade han så här, att jag inte visste om det då hade jag åkt dit och känt hur det var när det är 45 grader minus, säger Göran Stigsson.

Läs mer: Översvämning i Söderomsjön på grund av kylan

Han minns att kylan stannade länge det året och när det så småningom "bara "blev 20 minus, så upplevdes det som varmt ute.

Även inledningen av 1966 minns Göran Stigsson, som då bodde i Alfta och gick i realskolan i Edsbyn. Den vintern blev det för övrigt 52,6 minusgrader den 2 februari i Vuoggatjålme i Lappland. Vintern för 50 år sedan var på många sätt en rekordvinter.

– Det är snön jag kommer ihåg och den mängd snö som kom. Familjen bodde i en enplansvilla i Alfta. Och det var snö upp till taket på ett annat ställe, säger Göran Stigsson.

Göran åkte rälsbuss till skolan i Edsbyn och på grund av den myckna snön var de ständigt försenade.

Läs mer: Göran Stigsson kopplar av när han målar

När det blir så kallt som drygt 40 minusgrader, så påverkas vardagen.

– Man håller sig hemma för att kunna se över huset. Skulle något hända med värmen blir det snabbt utkylt. 1987 hade vi en kombination av jordvärme och olja. Jag minns att man satt med händerna på elementet för att hålla värmen och tittade ut, säger Göran Stigsson.

Rädslan för att det skulle hända något med pannan gjorde att han drog sig för att åka och hälsa på folk. Det fanns också en rädsla för att vattenledningar skulle frysa.

En vattenslang frös hemma hos Stigssons när det var som värst, trots att den satt på en innervägg i varmgaraget i källaren.

Bilarna gick så tungt och på vissa håll var man tvungna att värma bilarna underifrån på backen för att bromsar med mera skulle fungera.

Det gällde också att klä sig ordentligt de få gånger man måste gå ut. Luften var torr och det blåste nästan ingenting. Det gällde även att skydda sig, när man andades med en halsduk för munnen.

Läs mer: Göran Stigsson med i Edsbyns flygklubb

December 2015 kommer vi att minnas som mycket mild. Men även på den punkten är inget nytt under solen. Göran Stigsson har sparat sin morfar Erik Jonsson den äldres dagbok från Runemo. Där står det att den 18 december 1932 var det tio grader varmt ute och hönsen gick ute. 1937 var det sju grader varmt på nyårsdagen.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Andrsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde.

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning