Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är det fullt i kommunens lägenheter

/
  • Mikael Reijer ser möjligheter till att bygga nya bostäder i både Alfta och Edsbyn inom fem år.

Uthyrningsgraden på de kommunala hyreslägenheterna är hög. Så pass hög att det snart kan bli aktuellt att bygga nytt i kommunen.

– Om trenden håller i sig måste vi fatta ett beslut inom fem år, säger Mikael Reijer, vd AEFAB.

Annons

För bara några år sedan brottades AEFAB med problem med alltför många vakanser och hade så mycket som 100-150 tomma lägenheter. Det ledde till höga kostnader för bolaget, som skötte underhållet av bostäderna men inte fick in några hyresintäkter på de outhyrda lägenheterna. Men nu har vinden vänt, konstaterar Mikael Reijer.

– I dag har vi bara 49 vakanser, och en del av dem ska inte ens hyras ut utan fungera som slussbostäder till exempel vid renoveringar, säger han.

Han ser en tydlig anledning till varför kurvan pekar uppåt igen.

– Konjunkturen har börjat vända. Det dyker upp flera arbetstillfällen, unga människor får jobb och vågar ta steget att hyra en egen lägenhet. Vi är i en positiv trend just nu.

Samtidigt gör bolaget satsningar för att locka hit flera hyresgäster, bland annat ser man över internetmöjligheterna i lägenheterna för att till exempel kunna erbjuda attraktiva lösningar för distansarbetande.

Det är framför allt två grupper som står för det växande intresset: ungdomar som fått jobb och flyttar hemifrån – och äldre som säljer sina hus och flyttar in till mer lättskötta och bekväma lägenheter i samhället. Och om utvecklingen fortsätter åt samma håll kan det bli aktuellt att till och med bygga nytt, säger Reijer:

– Om vi ser att det här fortsätter måste vi ta den diskussionen. Det är ett tag kvar dit, men inom fem år måste vi ta ett beslut på att bygga nytt. Förutsatt att trenden håller i sig förstås.

Var kommer de nya bostäderna i så fall att hamna?

– Det vet vi inte än, det är något vi kommer att diskutera när vi tar fram en ny affärsplan i höst. Men jag ser helt klart att det är möjligt i både Alfta och Edsbyn.

Mer läsning

Annons