Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb flytt för boende på Alfta Quren

/
  • Kvar på Alfta Quren finns fortfarande 15 personer med uppehållstillstånd.

De som i juni rapporterades få bo kvar på asylboendet vid Alfta Quren tvingas nu flytta.

Annons

– De som vill, får bo kvar här med eget hushåll.

Så sa Magnus Granberg, vid ägarbolaget Fastigheterna på Kullen i Alfta i juni månad. Det var när asylboendet på Alfta Quren hade diskvalificerats i Migrationsverkets upphandling av boendeplatser.

Men det blev inte så länge de fick stanna på Alfta Quren. I veckan började oroligheter att sprida sig bland de boende efter att de på måndagen i förra veckan hade fått höra att el och vatten skulle stängas av. Men efter samtal med Migrationsverket och en av ägarna till Alfta Quren kände de sig lite lugnare.

– Men på onsdagen kom en man och knackade på vår dörr och sa åt oss att vi var tvungna att lämna vårt hem redan nästan dag, berättar pappan i en familj som har bott i fastigheterna sedan april i år.

Följande dag kom Migrationsverket och hämtade ett tiotal personer och erbjöd dem att flytta till Stagården i Bollnäs.

– Det är Alfta Quren som plötsligt har ändrat boendevillkoren och vi har tagit ansvar för dem utan uppehållstillstånd, berättar Lars Ulander på Migrationsverket.

Kvar på Alfta Quren finns fortfarande 15 personer med uppehållstillstånd. I och med att de fick registrera eget boende på Alfta Quren blev de utskrivna från Migrationsverket och har nu inte rätt till dagersättning därifrån. De har dessutom inte hunnit få etableringsstöd från Arbetsförmedlingen vilket gör att de nu hamnar i ett svårt läge.

– Jag är inte helt nöjd om vi säger så med den här situationen. Ägarna har agerat obetänksamt och försatt oss i en obehaglig situation. Det är olyckligt när människor kommer i kläm, men vi ska försöka finna en lösning, säger Yoomi Renström, kommunalråd i Ovanåkers kommun.

Kommunen och Migrationsverket har bestämt sig att dela på ansvaret och hjälpas åt för att försöka lösa den situation som uppstått.

På måndagen var det oklart på vilket sätt kommunen kan gå in och hjälpa de drabbade.

– Ansvarsförhållandet i detta fall är mycket ovanligt. Därför befinner vi oss i ett vakuum hur man ska agera, säger kommunchef Christer Engström.

Han vill därför återkomma till frågan vad som händer nu i mitten av veckan, då han mer har satt sig in i ärendet.

Familjen som vi har talat med valde att inte ta emot Migrationsverkets erbjudande utan har istället funnit en tillfällig lösning på egen hand, men känner sig ledsna och sårade över att de inte fick någon förvarning.

– De hade väl kunnat se oss i ögonen och berättat för oss i god tid att vi skulle bli tvungna att flytta? Det går inte att behandla människor så här, säger pappan i familjen.

Vi har även sökt Magnus Granberg för en ny kommentar.

Mer läsning

Annons