Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småstadsliv showade för livet

/

Kring 150 personer kom till Gasklockorna i Gävle när Småstadsliv-gänget ordnade välgörenhetsföreställning på söndagen. Därmed samlades cirka 50 000 kronor in till behövande i den pågående flyktingkatastrofen.

Annons

Att Småstadsliv skulle göra en extraföreställning, där behållningen oavkortat går till människor i den pågående flyktingkrisen som just nu utspelar sig kring Medelhavet, var något som gick från tanke till handling på väldigt kort tid.

– I fredags kväll satte vi bollen i rullning och på söndag eftermiddag hade vi föreställningen. Det var väldigt kort om tid, med lite mer förberedelser hade vi säkert kunnat samla ihop ännu mer pengar men vi kände att vi ville agera och göra något direkt. Den här katastrofen pågår just nu och vi kan inte vänta med att hjälpa de här människorna, säger Småstadslivs Christer Johansson, hemma i Alfta igen efter helgens shower.

Det var i samband med helgens matmässa i Gasklockorna i Gävle som Småstadslivs-gänget redan var bokade för två slutsålda föreställningar. När Christer Johansson lanserade idén om en extraföreställning där behållningen skulle gå till nödställda flyktingar så var både mässans ledningsgrupp och biljettföretaget med på noterna direkt, berättar Johansson:

– Det blev ett ja direkt, och vi fick sälja extrabiljetter på nätet utan avgifter. Det kom ungefär 140-150 personer, som betalade 350 kronor per skalle för biljetterna och det tycker jag känns helt fantastiskt med så kort varsel. Det åkte upp folk från Stockholm bland annat vet jag, folk som aldrig sett Småstadsliv tidigare men som hört talas om föreställningen och ville vara med och bidra.

Pengarna kommer skänkas till någon av hjälporganisationerna som finns på plats vid Medelhavet.

– Vi ska sätta oss ner i veckan och bestämma vilken organisation som blir lämpligast, vi får se om det blir UNCHR, Röda Korset eller Läkare utan gränser. Det blir i alla fall någon som opererar på plats, så att pengarna kommer till nytta direkt.

Christer Johansson har som många andra blivit djupt berörd av bilderna från Medelhavets stränder som de senaste dagarna har skurit som en kniv rakt genom mediebruset.

– Man matas med bilder från det här hemska, ofattbara och framför allt bilden på treåringen med ansiktet i gruset vid stranden kunde jag bara inte skaka av mig. Jag har själv en treåring där hemma och att behöva se sådana bilder … det känns tufft.

För Christer Johansson kändes det självklart att använda sig av Småstadslivs varumärke för att samla in pengar till de nödställda flyktingarna. Samtidigt var det helt ny mark för ensemblen.

– Det är första gången vi gör något sådant här, vårt första ställningstagande. Vi stod där med två utsålda gasklockor i Gävle och när vi såg möjligheten att göra en till föreställning för flyktingarna så kändes det självklart att utnyttja det läget. Det var ett tillfälle att visa vad Småstadsliv står för också, det kändes väldigt bra för hela gänget. Jag vet inte vad 45-50 000 kronor räcker till, men jag tror nog att vi alla som var där i gasklockan i söndags räddade liv.

Det blev en speciell föreställning för alla på och kring scenen, berättar Johansson.

– Det kändes i kropp, själ och hjärta för oss alla. Det är det viktigaste vi har gjort under vår tid på scenen.

Mer läsning

Annons