Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutar leta uran

/
  • Mineralbolaget har under åren gått med mätare och mätt aktivitet på hällar och block på vår mark. Men vad jag förstår rör det sig om förhållandevis låga värden, säger Birgitta Ohlsson.

Birgitta Ohlsson drar ett lättnadens suck. Mineralbolaget i Stockholm AB har i stort valt att dra sig tillbaka från Hälsingland med sitt sökande efter uran. Bara ett undersökningstillstånd finns nu kvar ytterligare några månader.

Annons

Det gäller ett av de två områdena runt Nianfors. Främsta skälet att inte söka uran är att priset på det har gått ner.

Därför har bolaget valt att inte förnya sina undersökningstillstånd. I Ovanåkers kommun gäller det Stugberget nr 1, nära Kammahav söder om Alfta och Losjön nr 1 i närheten.

Information om detta kommer nu att gå från Bergsstaten, som beviljar undersökningstillstånd, till de18 berörda markägarna, kommun och länsstyrelse.

– Det är fantastiskt. Då kan vi hålla oss lugna ett tag till. Men helt säker kan ingen vara förrän det kommer förbud mot uranbrytning i landet, säger Birgitta Ohlsson i Viken, mellan Alfta och Edsbyn.

Hennes make Sture Ohlsson och son är de enda av markägarna som har överklagat Mineralbolagets undersökningstillstånd, men aldrig fått rätt. Har de fått ett nej har de vänt sig till högre instans för att få det prövat igen.

Så sammanlagt har de överklagat nio gånger sedan 2007.

– Det vi har efterfrågat hela tiden är en arbetsplan, som har saknats, säger Birgitta Ohlsson.

Mer läsning

Annons