Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på fruktstunderna i skolan

Skolorna som haft schemalagda fruktstunder har gjort fel. Det har Ovanåkers kommun kommit fram till, efter ett klagomål från en förälder. Nu tar man bort fruktstunderna.

– Men det är självklart fortfarande tillåtet att skicka med frukt, säger kvalitetsutvecklaren Lars Forsblom.

Annons

"Det får inte förekomma schemalagda fruktstunder". Så står det i de nya riktlinjer som skickades ut till alla rektorer i Ovanåkers kommun i slutet av förra veckan. Därmed är det slut på de organiserade fruktstunderna i kommunens skolor. Kommunledningen har kommit fram till att det inte är tillåtet, efter att en förälder lämnat in ett klagomål. Lars Forsblom, kvalitetsutvecklare, har utrett ärendet:

– Föräldrar har skickat med sina barn frukt till skolan under många år och skolan har hjälpt till att organisera fruktätandet, kan man säga. Yngre barn kan ha svårt att komma ihåg att äta frukten och därför har det ordnats fruktstunder, till exempel under högläsningen. Det har handlat om omvårdnad av eleverna, säger han.

Han poängterar att det aldrig funnits krav på att föräldrarna måste skicka med frukt:

– Men eftersom så många har haft med sig har det skickats ut meddelanden om att "frukt kan vi äta på fruktstunden". Det kan ju tolkas på olika vis.

Nu har nya riktlinjer formulerats. Där framgår det att skolorna inte får ha schemalagda fruktstunder.

– Men vi skriver också att det inte finns något hinder för föräldrar att skicka med sina barn frukt till skolan om de vill. Det är viktigt.

Forsblom betonar också att det aldrig varit någon besparing att låta föräldrarna stå för frukten.

– Det har aldrig funnits med i någon budget från början.

Har ni diskuterat alternativet att börja köpa in frukt till fruktstunderna?

– Vi pratade om det. Men om man tittar på de läromedelsanslag vi får i dag för grundskolan skulle det behövas en alldeles för stor del av anslagen.

Mer läsning

Annons