Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipper böter för långvarig utebliven skolgång

Barn- och utbildningsnämnden i Ovanåkers kommun har beslutat att ta tillbaka ett tidigare beslut om böter för långvarig utebliven skolgång. Detta efter att en av föräldrarna hade överklagat beslutet.

Annons

– Det var inte roligt att ta det första beslutet, men nämnden ville med det understryka att skolplikten verkligen är en obligatorisk plikt. Men vi har nu beslutat att ta tillbaka det första beslutet. Det kan finnas andra vägar som kan få pojken till skolan igen, säger Karl-Gunnar Landar (C) för barn- och utbildningsnämnden.

Föräldrarna skulle, enligt det första beslutet, få en böter på 100 kronor per dag sonen var borta från skolan. Men barn- och utbildningsnämnden missade att bötessumman skulle delas av båda föräldrarna, som bor på skilda orter. Det skulle också i beslutet framgå att beslutet konkret gällde båda föräldrarna.

Pojken har inte gått i skolan under hela hösten och hela vintern. Det är sociala skäl som ligger bakom och som Karl-Gunnar Landar på grund av sekretess inte kan gå in på. Från föräldrahåll uppges att man har gjort vad man har kunnat för att få pojken till skolan.

Mer läsning

Annons