Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt på björn

Bengt Jonsson i Gammelhomna utanför Edsbyn, har fått tillstånd till skyddsjakt på en närgången björn som har orsakat stora skador på ensilagebalar på gården. Troligen blir det Länsstyrelsens björnekipage Hans Nordin, Ramsjö, och Hans Blomgren, Färila, som får ta hand om jakten.

Annons

I sin ansökan om skyddsjakt framhöll Bengt Jonsson att björnen i fjol upprepade gånger förstört ett stort antal ensilagebalar. Och att björnen nu återkommit och ställt till med skador på ensilagebalar. Detta trots att balarna i förebyggande syfte flyttas. De ligger nu bara 200 meter från gården.

Länsstyrelsens besiktningsman har undersökt de skadade balarna. Och Länsstyrelsen har gett tillstånd till skyddsjakt inom en radie på en kilometer från den plats där angreppen skett. Tillståndet gäller från 20 juli till och med 3 augusti.

Beslutet gäller inte om den skadegörande björnen följs av ungar.

- Själv har jag inte så mycket tid att lägga ner på jakten. Och jag har försökt få tag i andra som kan jaga men har inte lyckats. Det får bli Hans Nordin och Hans Blomgren som får ta hand om det. Men ännu har vi inte kommit igång. Och det blir ju inte lätt att hitta på björnen på det lilla begränsade område vi får jaga på, säger Bengt Jonsson.

 

Mer läsning

Annons