Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skördetid för odlargruppen vid Backa

/
  • Majvor Harrysson har odlat morötter, spenat, sallad, dill, persilja och sått lite blommor på sin lott.
  • Miriam Bengtsson har satt potatis, odlat dill, persilja, sallad, rädisor, bondbönor, palsternacka och morötter på sin lott.
  • Vivian Nordström fick de ståtliga solrosorna av sina barnbarn. I övrigt har hon satsat på potatis.
  • Belöningen för all möda i grönsakslandet är tillfredsställelsen att bland annat kunna ta upp egen potatis.
  • Det finns gott om plats om man skulle vilja utöka landet nästa år.
  • Det växer också en hel del blommor i landet på Backa-området i Edsbyn.
  • Här var vi några som åt surströmming tidigare i somras, berättar Majvor Harrysson som tillsammans med Miriam Bengtsson och Vivian Nordström visar den nya uteplatsen i anslutning till grönsaks- och blomlandet på Backa.
  • Majvor Harrysson visar stolt upp en liten del av sin morotsskörd i sommar.

Som man sår får man skörda. Vid Backa-området i Edsbyn har en nystartad odlargrupp precis börjat skörda sina allra första grönsaker och blommor.

Annons

– Det är något visst att kunna sätta lite själv och sedan kunna skörda. När man bor så här i hyreshus har man faktiskt mer tid att vara ute. Jag odlar mer här, än när vi hade eget hus, säger Majvor Harrysson.

– Det är en glädje att odla själv. Att se hur frön jag planterar i jorden sedan växer upp. Det kräver egentligen inte så mycket. Det här är också väldigt bra för hälsan, säger Miriam Bengtsson.

– Potatisen är så god. Den är godare, än den man köper i affären och så är det så roligt att kunna ta upp egen potatis till middagen. Det ger harmoni helt enkelt att odla, säger Vivian Nordström.

Alla tre är överens om att möjligheten att ha en egen jordlott ökar trivseln i bostadsområdet och känslan av medinflytande.

– Backa är ett lugnt och skönt bostadsområde. Det är mest äldre som bor här och någon barnfamilj, säger Majvor Harrysson.

Närodlade grönsaker och bär är ju också något som ligger i tiden. Det är alltid bra att veta vad det är man äter.

Från början var det Hyresgästföreningen som tog initiativet till det som blev en odlargrupp vid Backa. Även Alfta-Edsbyns fastighets AB (AEFAB) var med under sonderingarna.

Allt började med att det gick ut en enkät till hyresgästerna för att undersöka hur stort intresset var för olika verksamheter i Hyresgästförningens strävan att bilda en lokalavdelning i Edsbyn. Odlargruppen som sedan bildades gick också ut och ringde på för att pejla intresset i området.

Egentligen skulle projektet ha lett fram till att man skulle kunna börja odla redan förra året, men då blev det inget av.

Efter påstötningar i våras gick sedan personal från AEFAB in och tog bort gräs i den norra delen av området och fyllde på med matjord. Man satte också upp en träram runt det stora landet, som delades in i fem lotter. Varje lott är tre gånger fem meter.

AEFAB ställde även i ordning en uteplats med bord och bänkar plus utegrill i anslutning till det gemensamma landet. AEFAB tillhandhöll även redskap som grep, spade och hackor plus vattenslang och bevattningsanslutning. Man står även för kompostkorgar.

Med hjälp från sina anhöriga har odlargruppen sedan grävt och fyllt på med egen matjord innan man kunde börja plantera. Under sommaren har man vattnat och rensat lite ogräs.

Under sensommaren har det växt så det har knakat i landet.

Alla tre vill fortsätta odla nästa år och hoppas fler upptäcker glädjen med odling.

Mer läsning

Annons