Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen: Kvalitetsarbetet för Voxnadalens gymnasium måste utvecklas

/
  • Det var i våras Skolinspektionen besökte Voxnadalens gymnasium. Nu har beslutet från den inspektionen kommit.

Ovanåkers kommun behöver utveckla sitt kvalitetsarbete, när det gäller Voxnadalens gymnasium. Det anser nu Skolinspektionen.

Annons

Det kommunen behöver göra som huvudman är att se till att det övergripande kvalitetsarbetet bygger på uppföljningar och analyser av resultat av kunskapsresultat och värdegrundsarbetet i gymnasieskolan, framhåller Skolinspektionen.

Läs mer: Ovanåkers kommun har dålig koll på kränkningar på fritids

– Vi har vår egen bild av detta arbete. Vi som huvudman tycker vi följer upp verksamheten. Vi får till exempel in resultat från prov som följs upp, men vi dokumenterar det inte så tydligt och strukturerat som vi borde. Där måste vi bli bättre, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S).

Håkan Englund tycker samtidigt att det känns märkligt att just gymnasieskolan, som anses ha hög kvalitet på sin verksamhet, får kritik.

Är utlåtandet till och med orättvist?

– Nej, det är det inte. Dokumentationen om hur vi följer upp verksamheten är inte tillräckligt bra.

Denna kritik dyker upp i varje beslut från Skolinspektionen i höst - brister i dokumentationen. Varför är det så?

– Vi har en så liten skolförvaltning. Det är också en prioriteringsfråga vad den ska syssla med. Det är vad det handlar om, säger Håkan Englund.

Läs mer: Uppföljning och analys är bristfälliga vid Celsiusskolan

När det gäller gymnasiet konstaterar inspektionen att den genomsnittliga betygspoängen för elever med avgångsbetyg på de högskoleförberedande programmen läsåret 2013/14 var 14,5 jämfört med riksgenomsnittet 14,4 för samma läsår.

Sett till program var till exempel den genomsnittliga betygspoängen 16,2 för naturvetenskapsprogrammet i Edsbyn, jämfört med riksgenomsnittet på 15,6. Och för samhällsvetenskapliga programmet i Edsbyn var den genomsnittliga betygspoängen 15,6, jämfört med rikets 14,3. Så det är inte bara ris.

Den enkätundersökning som kommunen genomför med bland annat frågor om studiero och trygghet bland eleverna visar att de flesta känner sig trygga i gymnasieskolan, skriver inspektionen vidare.

Läs mer: Alftaskolan behöver förbättra låga kunskapsresultat

Ovanåkers kommun ska nu som huvudman se till att kvalitetsarbetet dokumenteras för att det ska vara möjligt att följa enheternas kvalitetsarbete samt se effekterna av utvecklingsarbetet, anser Skolinspektionen vidare.

Den påpekar också att kommunen behöver se till att fördelningen av resurser till gymnasieskolan sker utifrån verksamhetens behov.

Kommunen har inte gjort någon utvärdering av vilka effekter systemet för just resursfördelningen får för elevernas kunskapsutveckling och situation i övrigt i skolan, skriver Skolinspektionen.

Ovanåkers kommun har nu tiden fram till och med den 22 februari 2016 på sig att åtgärda bristerna. Den 8 december finns chans för kommunen att ställa kompletterande frågor till Skolinspektionen, som då besöker kommunen igen.

Läs mer: Fann brister för Viksjöfors skola

Mer läsning

Annons