Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelever fick praktik i Sydafrika

/
  • FOTO: VOXNADALENS GYMNASIUMÖverallt mötte eleverna från Voxnadalens gymnasium glada barn och ungdomar. Det betyder fortfarande väldigt mycket i ett land som har upplevat apartheid att en grupp från ett europeiskt land kommer till just dem. Intresset är även stort för det svenska skolsystemet.
  • Lisa Emman tycker även det var roligt att få åka ut till byskolorna. Hon skulle också vilja jobba med de äldre barnen och se till att de mår bra.
  • En mäktig upplevelse, det är ungdomar och lärare överens om, vara att få vara med om uppladdningen inför en examensskrivning då de sydafrikanska eleverna sjöng och dansade i en stor aula.
  • Ida Brindholm kunde inte vara med och summera resan till Sydafrika. Här en bild från en av de skolor ungdomarna praktiserade i.

Gymnasieungdomarna från Edsbyn fick 10 dagars praktik i Sydafrika. De mötte barn ute på förskolor och barnhem. De besökte också olika skolor och berättade om livet och skolan i Sverige.

Annons

– Resan till Sydafrika var en otrolig upplevelse. Barnen blev glada för att vi var där oavsett vad vi gjorde och vad vi sa. Jag tänker också på de små barn som fick gå två timmar för att komma till sin skola, men som var glada ändå, säger Mikaela Jonsson som går andra året på barn- och fritidsprogrammet.

– Det var en helt otrolig resa, som jag kommer att minnas hela livet. Det bästa med resan var att få träffa alla människor vi mötte. Man uppskattade verkligen alla våra besök. Vi var nyfikna på dom och dom var nyfikna på oss. Det var bra möten, säger klasskompisen Hanna Dahrén.

Resan var ett Athena-projekt och skolan hade sökt SIDA-medel via det Internationella programkontoret för arbetsförlagt lärande. Det kommer även att bli ett svarsbesök nästa år, då ungdomar från Sydafrika kommer och gästar Voxnadalens gymnasium.

Sedan tidigare har Voxnadalens gymnasium ett utbyte med Tsoseletso high school i Bloemfontein och som räknar 1 450 elever. Mottagandet där var överväldigande.

Vid gymnasiet finns också FN Solidaritet, som är en elevgrupp som under årens lopp har samlat in pengar till bland annat hjälp till aids-sjuka och skolmaterial. I dag har totalt 500 000 kronor samlats in till olika ändamål.

Alexander Styvertz går sista året på samhällsprogrammet och är ordförande för gruppen. Han var också med på resan.

– Jag har alltid velat åka till ett sådant land som Sydafrika och få se verkligheten med egna ögon. I förstaden Soweto kan man se skjul som de fattigaste lever i på ena sidan gatan och villor liknande de som finns i Sverige på den andra sidan. Det är verkligen stor skillnad på hur man lever. Men jättemycket har också förändrats till det bättre under de senaste tio-elva åren, säger Alexander.

Detta var den sjätte resan som elever från Voxnadalens gymnasium gjorde till Sydafrika.

Mer läsning

Annons