Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilsmässa i kyrkan på väg?

/
  • Ovanåkers kyrka. Sedan årsskiftet bildar Ovanåker en gemensam församling med Alfta, ska de båda också bilda ett helt självständigt pastorat?

Det kan bli en skilsmässa i Bollnäs–Ovanåkers kyrkliga samfällighet. Alfta-Ovanåkers församling diskuterar just nu en utbrytning ur samfälligheten för att bilda ett eget pastorat.
I mitten av april tar församlingen ställning.

Annons

Men väljer Alfta–Ovanåker att göra sin utbrytning innebär det en höjning av kyrko- och begravningsavgiften i Alfta och Ovanåker. Hur stor den blir råder det dock delade meningar om.

Enligt en färsk beräkning som samfällighetens förvaltningschef Hans Persson och ekonomichef Roger Eriksson gjort behöver Alfta–Ovanåker i det läget höja avgiften från dagens 1.39 till 1.77 – alltså med 38 öre per hundralapp.

För en genomsnittlig inkomsttagare i Ovanåkers kommun skulle det betyda en höjning av avgiften med en tusenlapp per år.

Men Jonas Frost (S), sekreterare i kyrkorådet i Alfta, tror inte att en så stor höjning krävs.

- Vi ser möjligheter till besparingar som skulle kunna halvera den siffran, säger Jonas Frost, som dock inte vill gissa vilken väg hans församling väljer.

Bollnäs-Ovanåkers kyrkliga samfällighet bildades för sex år sedan. Idag ingår fem församlingar och fyra pastorat i samfälligheten. Störst av församlingarna är Bollnäs–Rengsjö.

Frågan om kyrkans organisation har blivit aktuell till följd av en ny rikskyrklig utredning. I den föreslås det att så kallade flerpastoratssamfälligheter från 2014 ska övergå till att bli ett enda pastorat.

Om Alfta–Ovanåker stannar kvar tillsammans med Bollnäs blir följden att det ska utses en kyrkoherde som blir övergripande chef för all verksamhet i det nya "storpastoratet". Direktvalda kyrkoråd ska också ersättas med ledamöter som utses av pastoratets kyrkofullmäktige.

Senast den 1 maj måste Alfta–Ovanåker ange om man vill bilda eget pastorat och lämna samfälligheten. Ytterst avgörs pastoratsfrågan av stiftsstyrelsen.

Mer läsning

Annons