Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapade jubileumslöv

/
  • Margareta Hedendahl, Elin Westlund och Barbro Ager konstaterar att det både var kul och en utmaning att skapa löv till jubileumsutställningen på Liljevalchs i Stockholm. Tänk hur olika man kan lösa en sådan uppgift.
  • Margareta Hedendahl kommer ursprungligen från Vännäs i Västerbotten. Under sin yrkesverksamma tid var hon ekonomiföreståndare och ansvarade för maten inom barnomsorg, skola och äldreomsorg i Täby kommun. För åtta år sedan fick hennes make jobb uppe i Hälsingland och man flyttade till Östanå mellan Alfta och Edsbyn.– Jag har alltid sytt och när jag blev pensionär fick jag tid att sätta mig ner och sy lapptäcken, säger Margareta.
  • Elin Westlund kommer ursprungligen från Långhed och var lärare i vävning under åtta år. Hon jobbade vid Västerbergs folkhögskola i Storvik och vid Handarbetets vänners skola i Stockholm innan hon återvände till hembygden. Hon är nu sin egen sedan i juli förra året och har sin stora ljusa vävverkstad på övervåningen i huset i Långhed.
  • Barbro Ager har verkat som textilkonstnärinnan under många år. Hon påminner om att Sveriges första hemslöjdskonsulent kom från Hudiksvall och hette Stina Rodentstam. Rodenstam var för övrigt med och bildade det jubilerande riksförbundet för hemslöjdsföreningarna.
  • Totalt görs det 2 000 löv runtom i Sverige till jubileumsutställningen. Här syns de fem som kommer från Ovanåker och Bollnäs.
  • Slöjdklubben Kajan i Bollnäs har gjort ett löv med barkbåtar och barkfiskar under ledning av Johan Hammarsten.
  • Från Bollnäs har dessutom Gerd Lindqvist gjort ett löv med Ovanåkers-spets i guldtråd och det påminner om en gyllene spindelväv.

I år när Svenska hemslöjdsföreningars riksförbund firar sitt 100-årsjubileum har konsthantverkare runtom i landet fått uppdraget att skapa löv utifrån en färdig trämall. Tre kvinnor i Voxnadalen bidrar med varsitt löv till den stora utställningen som öppnar på Liljevalchs den 6 juni.

Annons

De tre som har gjort ett varsitt löv heter Elin Westlund från Långhed, Margareta Hedendahl från Östanå och Barbro Ager från Långhed. De har gjort tre helt skilda löv när det gäller snitt och teknik.

– Jag väver vanligtvis och i mitt löv så har jag använt rester från mina vävar. Det är dels saker som jag har klippt bort från andra vävar, dels bitar som man får kvar när man väver, säger Elin.

– Jag håller i vanliga fall på med och syr lapptäcken. Mitt löv består av små lappar som jag har fogat samman. Utanpå finns det dessutom små sidenblommor i olika färger, säger Margareta.

– Jag har gjort ett löv i screentryck med en filur på och som är en lövätare, säger Barbro.

Från Bollnäs har dessutom Gerd Lindqvist gjort ett löv med Ovanåkers-spets i guldtråd och från slöjdklubben Kajan i Bollnäs har man gjort ett löv med barkbåtar och barkfiskar under ledning av Johan Hammarsten.

Sammanlagt kommer det att ställas upp 100 träd på Liljevalchs med 20 konstnärliga löv på varje, alltså 2 000 löv totalt. Det är olika tekniker som är representerade som virkning, broderi, luffarslöjd, smide och trä. Ser du löven för alla träd heter det kollektiva verket.

Det var i höstas som riksförbundet delade ut lövmallarna. Uppmaningen till konstnärer och konsthantverkare var att ha kul.

Mer läsning

Annons