Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusclown berättade

/
  • Att läsa av barnets och föräldrars reaktioner är a och o för en sjukhusclown. Seved visar här hur en liten pojke kan reagera först när sjukhusclownerna kommer in. Avstå hellre ett besök, än gå in och riskera att det blir fel, är Seveds budskap.
  • Seved Bornehed och Jern Hamberg demonstrerar hur det såg ut när sjukhusclownen och överläkaren bröt arm på golvet en gång i Akademiska sjukhuset i Uppsala. Överläkaren konstaterade att det var den bästa nyckel han hade fått för att kunna inleda ett samtal med den svårt sjuke pojken.

Under den gångna helgen har sjukhusclownen Seved Bornehed från Uppsala besökt Alfta rehab och hälsohotellet AlftaQuren. Han har både föreläst om humor i vården och även gett en uppskattad föreställning för barn under den så kallade humorhelgen.

Annons

Seved jobbar sedan 2001 som sjukhusclown vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, men han är även vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Han får möta svårt sjuka barn i sitt arbete. Vid Akademiska sjukhuset är det sex sjukhusclowner som jobbar och Seved är ansvarig för verksamheten.

Hänsyn och lyhördhet är två nyckelord för en riktig sjukhusclown. Man får aldrig klampa in i ett sjukhusrum utan att lyssna av stämningen först, är Seveds budskap.

– Man får inte göra misstaget att gå in på ett rum och bara se det sjuka. Det vi måste göra är alltid att se det friska hos de sjuka barnen. Det finns annan personal på sjukhusen som är till för att vårda det sjuka. Vi är där för att vårda det friska, säger Seved Bornehed.

Maria Björklund som höll i humorhelgen är nöjd med dagarna, även om det hade kunnat komma fler besökare både lördag och söndag.

– Det känns som att vi är på rätt väg. Vi planerar nu för en ny humorhelg i januari, säger Maria Björklund.

Mer läsning

Annons