Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju varslade vid Nefab

/

Nefab produktion i Runemo har lagt ett varsel som omfattar sju personer. Samtidigt presenterar företaget budgeten för nästa år, där man räknar med samma produktionsvolymer som i år.

Annons

– Bakgrunden att det blir en liten personalminskning inom produktion är den minskade efterfrågan på våra produkter. Vi ser inte att konjunkturen har vänt, säger vd Hans Persson.

Hans Persson tror inte man ska behöva säga upp någon anställd, utan klarar personalminskningen med personliga uppgörelser och överenskommelser med anställda som bara har några år kvar till sin pension.

Trots läget räknar Hans Persson med en liten ökning inom produktion nästa år. Det beror på att man har tagit hem viss produktion från Estland. I Runemo har man precis installerat de maskiner som kommer att användas och tagit dem i drift. Den delen av produktionen motsvarar ungefär fem tjänster, som kan räddas kvar.

Produktion från Estland har även flyttats till Slovakien, där löneläget är ett annat än i Sverige.

Nefab hade hoppats kunna lägga en bättre budget för nästa, men nu blir det inga volymökningar.

– Vi ser inga tecken på och tror inte på någon kraftig vändning nästa år. Vi räknar med volymer som i år, säger Hans Persson.

Ett tecken på att det har gått sämre för Nefab under det här året är att företaget har dragit ner på skiftgången. Därmed behöver man inte betala ut någon ersättning för skiftgång. Många anställda har gått ner till dagtid.

Ännu har inga centrala förhandlingar skett med GS-facket, Facket för skogs, trä och grafisk bransch. Därför ville ombudsman Ove Söderberg inte säga något på måndagen, förrän han träffat företaget.

Den lokala klubben var med under måndagens informationsmöte, men Rolf Hans-Ols väljer att avvakta.

– Vi har ännu inga kommentarer. Bollen ligger hos företaget. Det är nu upp till företaget att komma med förslag, säger Rolf Hans-Ols.

Mer läsning

Annons