Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självständig församling

/

Stiftsstyrelsen har nu tagit det formella beslutet att Alfta-Ovanåker den 1 januari 2014 blir en självständig församling med egen ekonomi.

Annons

Man har även fortsättningsvis en egen kyrkoherde samt eget kyrkofullmäktige och eget kyrkoråd.

Bakgrunden är att alla samfälligheter inom Svenska kyrkan försvinner från och med den 1 januari 2014. Enda undantaget är Göteborg, som har fått respit under två år för att hinna göra omorganisationen.

Det beslutet väntas kyrkomötet ta i november.

– Det finns två skäl att ta bort samfälligheterna dels at hålla ihop kyrkans verksamhet, ekonomi och organisation, dels att förbättra arbetsmiljön. Det har blivit en för krånglig lokal organisation, säger biskop Ragnar Persenius.

I och med omorganisationen har Alfta-Ovanåkers församling valt att lämna samarbetet i den nuvarande samfälligheten med Bollnäs, Rengsjö, Hanebo-Segersta och Arbrå-Undersvik.

Den nuvarande samfälligheten, som Alfta-Ovanåkers församling ingår i, är nu inne på sitt sjunde år. När samfälligheterna upphör den 1 januari 2014 bildar Bollnäs, Rengsjö, Hanebo-Segersta och Arbrå-Undersvik ett pastorat med en kyrkoherde med ökat chefskap och ett kyrkofullmäktige.

Skälet att Alfta-Ovanåker väljer att gå sin egen väg är att man vill ha sin egen kyrkoherde och kontroll över sin egen ekonomi.

Men det betyder också att man måste höja kyrkoavgiften till samma nivå som i Ovanåker före samgåendet i samfälligheten. Avgiften höjs från 1,37 till 1,58.

– När vi i våras informerade om våra planer kom det fram att församlingsmedlemmarna tar en höjning om församlingen också får kontroll på sig egen ekonomi, säger Sverker Nilsson.

Mer läsning

Annons