Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simhallen för dyr i drift

Stora investeringsbehov och höga driftskostnader ligger till grund för kultur- och fritidsförvaltningens förslag att stänga Alfta simhall. Om båda simhallarna i Ovanåker ska vara kvar måste kultur- och fritidsnämndens budget förstärkas med 400 000 kronor för nästa år i stället för att minskas med 1,7 miljoner.

Annons

Kultur- och fritidsförvaltningen i Ovanåker har ett besparingskrav på 1,7 miljoner kronor 2011. Ett av förvaltningens förslag för att lyckas med det är att stänga Alfta simhall.

- Mitt uppdrag som förvaltningschef är att ta fram faktaunderlag och andra beslutsunderlag inför politiska ställningstaganden. De underlag som vi nu lagt fram och där förvaltningen föreslagit några åtgärder grundar sig i att behålla den stora bredd av kultur- och fritidsutbud som finns i kommunen idag. Det är då naturligt att se över det vi har två av i kommunen; simhallar, bibliotek och fritidsgårdar, säger kultur- och fritidsförvaltningens chef Patrik Uhras.

- Politikerna har ett stort utrymme att välja inom kultur- och fritidsområdet då det bara är bibliotek som en kommun måste ha enligt lag. Man kan välja att ta bort föreningsstöd av olika slag, ishall, skidbacke, ridhus, musikskola, fotboll, bandy, fritidsgårdar, kulturutbud till skolor, simhallar med mera.

Enligt det tjänstemannaförslag som presenterades för Ovanåkers kommunpolitiker i tisdags så föreslås en nedläggning av Alfta simhall på grund av att den har stora investeringsbehov och betydligt högre driftskostnader än Celsiushallen i Edsbyn. Alternativ föreslås att simhallen i Alfta används till annan sportslig aktivitet som därigenom skulle lätta på trycket för sporthallen.

Enligt de nyckeltal som kultur- och fritidsförvaltningen presenterar är driftskostnaderna vad gäller, el, vatten, värme och energi för simhallen i Alfta avsevärt högre än för simhallen vid Celsius i Edsbyn. Utslaget på badgäster kostar ett skolbad i Alfta 144 kronor medan det kostar 81 kronor i Edsbyn. Motsvarande siffror för allmänna bad är 49 kronor i Alfta medan det kostar 36 kronor i Edsbyn.

Båda simhallarna har stora reinvesteringsbehov något som fram till 2015 skulle innebär en kostnad på 7,5 miljoner kronor för simhallen i Alfta. För simhallen i Edsbyn 3,5 miljoner.

För att fortsätta med att ha båda simhallarna i kommunen kvar skulle kultur- och fritidsförvaltningen behöva få sin budget förstärkt med 400 000 kronor för nästa år. År 2015 skulle den kostnaden vara två miljoner kronor.

En stängning av simhallen i Alfta skulle innebära att skolbarnen i Alfta skulle behöva skolskjuts till Edsbyn vilket skulle kosta någonstans mellan 100 000 - 150 000 kronor.

Barnen i Ovanåker badar dubbelt så mycket som barn i en medelkommun påpekas i förslaget.

Nedgången i badbesök från 2007 - 2009 var 1 529 i Alfta och 2 834 i Edsbyn. Enligt Patrik Uhras är den procentuella nedgången sju procent i Alfta och tio procent i Edsbyn.

Mer läsning

Annons