Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ser mig som trebarnsfar, inte politiker"

/

En folkpartist på vänsterkanten. Så beskriver Kent Olsson, partiets förstanamn till kommunfullmäktige i Ovanåker, sig själv. Men egentligen ser han sig själv mer som en stressad trebarnsfar än som en politiker.

Annons

Efter valet 1998, när Kent Olsson höll på att utbilda sig till lärare, gick han på ett möte med Folkpartiet. Eftersom han skulle undervisa i samhällskunskap ville han veta hur politiken fungerade på gräsrotsnivå.

- Men jag blev kvar på studiebesöket, säger han.

Sedan dess har han varit engagerad i Folkpartiet och för fyra år sedan blev han partiets ordförande i kommunen. Nu toppar han listan inför kommunvalet i september. Att han valde just Folkpartiet att gå till som studiebesök var dock ingen slump, det var ett parti han kände att han stod nära.

- Folkpartiet har en stor spännvid, både till höger och vänster. Jag tillhör vänsterkanten, den sociala välfärden är otroligt viktig för mig, säger han.

Av den anledningen har han inget emot att bekosta välfärden med skattemedel, men hur medlen sedan används är mindre viktigt. Det viktigaste är att det görs ordentligt, om staten är det bästa alternativet ska det väljas, om ett privat företag är det bästa är det det som gäller. I kärnkraftsfrågan går han emot partilinjen och skulle gärna avskaffa den.

Som trebarnsfar med ett heltidsjobb som grundskolelärare blir det ibland lite för lite tid över till politiken, och han skulle gärna ha tid att engagera sig mer. Men det är mycket som händer, han är lagledare i sonens bandylag, tränar dottern i handboll, och det är skjutsning fram och tillbaka till fotbollsmatcher och golfträningar. Samtidigt renoverar familjen huset.

- Jag uppfattar mig inte som en politiker utan som en stressad småbarnsfar. Men folk har börjat tilltala en som politiker nu så jag börjar vänja mig. Men jag hoppas att jag är den samma som jag alltid varit, säger han.

Två egenskaper som han säger att han har nytta av när han ändå arbetar i politiken är ödmjukhet och tillit.

- Det är jätteviktigt att kunna lita på folk. Det är något jag försöker pränta in i mina elever också, att man måste ha förtroende för varandra, säger han.

Det som lockar med politiken är möjligheten att förändra. Kände han att det inte gick skulle han inte engagera sig som politiker. Just den möjligheten att kunna förändra ger också ansvar, om inte han själv dyker upp sig så finns det risk att någon med motsatt uppfattning tar plats i stället.

Han tycker också att media ibland har för stor makt, även om det är viktigt med granskning.

- Politiken är väldigt känslig och ibland hittar media små fragment av något som de slår upp till något gigantiskt. Då måste vi agera på en sak i stället för att ta tag i helheten, eftersom det blir så stort tryck, säger han.

Just politiken i Ovanåkers kommun tycker han är något förutsägbar. Stabiliteten har sina fördelar, som en relativt god ekonomi. Men det skulle vara roligare med lite mer fart. Samtidigt är det det där med livet i övrigt, att det hela tiden finns mycket som ska göras och att det aldrig blir "långtråkigt". Papper inför möten måste inte alltför sällan läsas i sängen på kvällen.

Med det sagt är han ändå väldigt nöjd med hur livet ser ut.

- Jag stormtrivs verkligen, säger han.

Mer läsning

Annons