Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scenen är din, Henrik!

/
  • Henrik Jingåker är från Edsbyn. I höst börjar han studera till musikalartist på Balettakademin i Göteborg.
  • Nu satsar han allt på att nå musikaleliten.

Konkurrensen var benhård. Närmare 200 sökte till Balettakademins musikallinje i Göteborg. Henrik Jingåker var den yngsta av 16 som blev antagna. Målet är klart - han ska bli musikalartist!

Annons

Henrik Jingåker, 19 år, är en positiv kille som beskriver sig själv som öppen för det mesta. Just nu är han extra glad. För han har kommit in på sin drömutbildning.

– Det är inte så svårt att vara glad just nu, säger han med ett stort flin.

Han har alltid varit musikintresserad och började spela piano redan i trean. På gymnasiet började han på Samhällsprogrammet i Edsbyn, men det var inte riktigt hans grej. Då fick han höra hur roligt de hade det på estetiska i Bollnäs.

– Jag provade en dag, sen blev det en vecka och tillslut skrev jag över mig, berättar han.

På estetiska fick han sjunga, dansa och spela teater. Där fann han kärleken till musikalen. Henrik tycker att det blir som bäst när man kombinerar de olika konstformerna.

– Även om man kan sjunga en sång jättefint så blir det så mycket bättre om man förmedlar en känsla med det. Det är det jag vill hålla på med, beröra med sång.

Balettakademin i Göteborg var drömmen och redan i höstas bestämde han sig för att söka. Yrkesutbildningen är treårig och efter examen får han ett diplom på att han är professionell musikalartist.

Det är mycket hård konkurrens om platserna och Henrik är den yngsta av årets antagna. Han var inställd på att gå folkhögskola ett år först.

– Jag trodde att det skulle vara helt omöjligt, säger han.

Uttagningsprocessen pågick under tre dagar, efter varje dag sållades ungefär hälften av de sökande bort. De två första dagarna var det sång- och dansprov och den sista dagen ett teaterprov.

– Det var väldigt snabbt och rakt på sak, jag hade jättekul! säger Henrik.

Henrik blir inte lätt nervös men han minns en svårighet han stötte på. Det var efter han sjungit låten Att närma sig en katt från musikalen Cats, juryn bad honom då att sjunga en låt till.

– Då sjöng jag Something's Coming från West Side Story. Det gick jättebra i början men sen tappade jag texten och det var som att något släppte ner i min kropp och jag blev jätteskakig. Då ville jag bara gå hem och lägga mig, säger han.

Men ingen skada skedd. Efter den tredje dagen kom beskedet på kvällen. Henriks namn fanns med på listan över de antagna.

– Jag släppte mobilen och hamnade i chocktillstånd, säger han.

Hemma möttes han av gratulationer och uppmuntrande ord. Den tionde augusti flyttade han ner till Göteborg för att påbörja sitt äventyr. Med sig har han flickvännen som ska jobba.

Han har målet klart för sig. I framtiden vill han tillhöra Sverigeeliten inom musikal.

– Jag kommer att slita så hårt jag kan, säger han.

Mer läsning

Annons