Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för Järvefelt

Hovrätten sänker straffet till två års fängelse, i stället för tre. Domstolen tar hänsyn till att han också har fått näringsförbud.
>Järvefelts advokat: En dom i rätt riktning.

Annons

Ulf Järvefelt överklagade för att slippa fängelse eller åtminstone få ett kortare straff än tre år. Han önskade också att skadeståndsbeloppet på 18,6 miljoner kronor skulle sänkas.

Nu slår Svea hovrätt fast att det är fängelse som gäller, men sänker straffet till två år. Hovrätten tar hänsyn till att Järvefelt även har dömts till fem års näringsförbud, och anser att det ska mildra straffvärdet.

Under rättegången berättade han själv att näringsförbudet blev ett hårt slag för honom som länge varit egenföretagare. I dag arbetar han som konsult men med en oregelbunden inkomst.

Hovrätten sänker däremot inte skadeståndet på 18,6 miljoner kronor till konkursförvaltaren för de berörda bolagen.

Ulf Järvefelt döms för grov trolöshet mot huvudman efter att ha fifflat bort nära 18,6 miljoner kronor från familjeföretagen i Celoxkoncernen under åren 2005-2007. Det mesta skänktes till bandyklubben i Edsbyn där han växte upp. De övriga delägarna i bolagen, även de familjemedlemmar, kände inte till de olagliga transaktionerna. Bokföringen gav sken av att pengarna gått till aktieköp.

Järvefelt har sagt att han inte hade kontroll över hur mycket han betalade ut till bandyklubben, och kallade det för ”hjärnsläpp”.

– Det var mitt liv att det skulle gå bra för dem, sa han under rättegången i tingsrätten.

I tingsrätten togs hänsyn till Järvefelts motiv. Straffvärdet var egentligen högre, men tingsrätten stannade då vid tre års fängelse, eftersom han ville stödja bygden och skänkte bort mångmiljonbelopp till Edsbyns IF. Men nu mildras straffet alltså i hovrätten.

Hovrättens dom kan överklagas till Högsta domstolen senast den 9 juni. Det är dock få mål som får prövningstillstånd där.

Mer läsning

Annons