Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sammanslagning av församlingar

/
  • Kyrkoråden i Alfta och Ovanåker vill hellre satsa pengarna på verksamhet än byggnader. I Ovanåkers kyrkby blir kyrkan kvar men församlingshemmet och troligen även pastorsexpeditionen säljs.
  • Under en del av året kommer söndagsgudstjänsterna att hållas varannan vecka i Alfta kyrka. Men under de mest besökta kyrkhelgerna blir det söndags- och helggudstjänster i båda kyrkorna.

Alfta församling och Ovanåkers församling slås ihop till en församling. Det blir innebörden av det beslut som både kyrkorådet i Alfta och kyrkorådet i Ovanåker har tagit. Kyrkoråden har nämligen beslutat att Stiftsstyrelsen utreder deras begäran att de båda församlingarna blir en.

Annons

Tanken är att utredningen med remissvar ska bli klar, så ett beslut kan fattas senast i mars nästa år. Då kan de båda församlingarna gå ihop från och med den 1 januari 2012.

– Varför gör vi då det här? Jo, vi är i den situationen att vi måste göra besparingar. Men vi vill inte göra besparingar på själva verksamheten. Gemene man kommer därför inte att märka av sammanslagningen nästan någonting. Prästerna till exempel blir kvar och ungdomsverksamheten, säger kyrkorådets ordförande i Ovanåker Sverker Nilsson.

Ovanåkers församling har tidigare gjort besparingar genom att sälja prästgården i Voxnabruk och är nu på väg att sälja församlingshemmet i Ovanåkers kyrkby.

– Det är ekonomin som ligger bakom det här beslutet. Svenska kyrkan får in mindre skatteintäkter, när befolkningen minskar. Vi har sålt komministergården i Alfta och Fagerudd för 10 år sedan så vi har sålt vad vi har kunnat. Jag ser positivt på det här beslutet. Det är bättre att vi själva tar initiativet, än att man kommer från stiftsthåll och säger att nu måste ni, säger Lennart Alfredsson som är ordförande för kyrkorådet i Alfta.

Båda kyrkoråden var eniga i sitt beslut att nu låta Stiftsstyrelsen utreda en sammanslagning av församlingarna.

Mer läsning

Annons