Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)törsta partiet i fullmäktige

/
  • Yoomi Renström är nöjd med årets kommunval. Nu hänger det på vad de borgerliga partierna kommer fram till. Vi avvaktar och ser hur det går, säger Yoomi Renström.

Socialdemokraterna i Ovanåkers kommun ökar på sina mandat från 15 till 17 i det nya fullmäktige. Det tack vare att man ökade sina röster från 2 562 i valet 2006 till 2 862 i årets kommunval. Därmed gör man också det ovanliga att notera ett bättre resultat i kommunvalet än i riksdagsvalet i kommunen.

Annons

I valet till kommunfullmäktige nådde partiet 40,3 procent av rösterna. I kommunens val till riksdagen fick S 37,9 procent av rösterna. I Gävleborg är man det enda lokala S-partiet som gör ett bättre val lokalt än i riksvalet.

– Vi fick det resultat vi tippade och gissade på, så i kommunvalet är vi väldigt nöjda, säger oppositionsrådet Yoomi Renström (S).

Liksom alla andra valvakor i kommunen fick man vänta förgäves på att få in resultatet från kommunvalet. Det var klart runt halv tre på natten och halv fem var landstingsvalet räknat och klart.

– Vi satt och väntade till halv två, sedan åkte jag hem. Vi var några som höll ut så länge Sveriges television sände sin valvaka. Det gjorde att vi inte fick en fullständig bild av kommunvalet, säger Yoomi Renström och fortsätter:

– Jag är inte helt överraskad att det gick sämre för oss i riksdagsvalet.

En annan av kommunvalets segrare är Moderaterna. De ökade sina röster från 527 eller 7,3 procent 2006 till 714 eller 10 procent 2010.

– Det var ett jättefränt resultat. Vi har gjort ett kanonval. Jag är otroligt nöjd. Dessa framgångar var något jag inte kunde förutse, säger Mikael Jonnson (M).

Vad händer nu? Kan ni tänka Er att samarbeta med Centerpartiet igen?

– Nu vidtar förhandlingar. Vi har inte spikat något datum, säger Mikael Jonsson.

Ett nygammalt parti i fullmäktige är Miljöpartiet de gröna, som gör come back med ett mandat. Men det var nära att bli två...

– Vi var bara fem röster från ett andra mandat. Det känns förstås surt. Vi trodde vi skulle få två mandat. Vi hoppas nu på onsdagsräkningen, säger Susanne Jeffrey (MP).

Mer läsning

Annons