Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosornas antikrunda till Edsbyn

På lördag kommer rosornas antikrunda till Mårtesgården i Edsbyn. Har du en gammal ros på gården ska du ta dig dit. Med tur kan den bli Hälsinglands landskapsros.

Annons

Sedan 2005 har rosuppropet samlat på sig rosor från landets alla håll och kanter. I år är sista året och på lördag kommer man till Edsbyn.

- Rosuppropet inventerar gamla rosor så folk får komma med en blomma, en knopp eller så tar man med en bild. Helst ska de vara 50 år eller äldre, säger Ann-Chi Hammersten, ordförande i Voxnadalens hemträdgårdsförening som är med och arrangerar.

Även om man inte har äldre rosor är man välkommen att ta med sin ros för att få den sortbestämd. Skötselråd för rosor kommer också gå att få.

Rosuppropets inventering har också Svenska rossällskapets ögon på sig. De undersöker vilka rosor som är speciella för olika delar av landet för att utse landskapsrosor.

- Hittills är vi inte riktigt färdiga med Hälsingland. Vi räknar med att det kommer in en hel del på lördag, säger Henrik Morin, biträdande projektledare för rosuppropet.

Mer läsning

Annons