Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockens historia – både lokalt och i världen

/
  • Lars Follstedt och sonen Richard Follstedt är månadens utställare på Edsbyns bibliotek. Richard studerar numera i Norrköping – bilden togs vid ett tidigare tillfälle – men han har varit med och satt ihop utställningen och medverkar vid lördagens vernissage.
  • Fransar och glansigt tyg är det i Lars Follstedts gamla scenkläder, köpta på Carnaby Street 1969.
  • Richard Follstedt var festivalräv redan i mycket unga år, och har spelat trummor sedan han var åtta. I hans del av utställningen trängs konsertbilder med skivomslag, nitar och hårdare tongångar.
  • En ung Lars Follstedt, tvåa från vänster, i ett av sina många rockband.
  • Richard Follstedt tillsammans med Joey Belladonna, från klassiska thrash metal-bandet Anthrax.
  • En bild från Celsiusskolans julfest 1970. På scenen står Lars Follstedt med sitt band Kabel & Granater (där Peter Stormare skötte sången). Vid scenkanten sitter en annan lokal kändis, Jerker Persson.
  • En av många bilder från Edsbyns tidiga rockhistoria.
  • Omkring det väl begagnade trumsetet ligger utslitna och sönderslagna trumpinnar i massor.
  • De som växte upp i Edsbyn under 60-talet minns utehaket Saras. Den här bilden är från sista kvällen på Saras, i oktober 1972.
  • Lars Follstedts scenkläder från sent 60-tal har fått fin plats i en glasmonter.

Inte många orter har hela bygdens rockhistoria bevarad i ett välskött arkiv. Men så är det i Edsbyn. Nu ställer Lars Follstedt, och sonen Richard, ut delar av sin stora rocksamling på biblioteket.

– Det här gör vi för banden och för publiken, säger Lars Follstedt.

Annons

I en glasmonter ligger ett par röda, smala och utsvängda velourjeans tillsammans med en svart glansig tröja med puffiga ärmar och fransar. Det är Lars Follstedts gamla scenkläder.

– Jag köpte dem på Carnaby Street i London 1969, berättar han och medger skrattande att byxorna inte längre passar riktigt som de gjorde då.

Intill glasmontern hänger svartvita bilder från Edsbyn tagna under samma tidsperiod. Här finns band som The Strangers, The Trembling Strings och Black Jacks. Bilderna kommer ur Lars Follstedts enorma arkiv, där han samlat allt som har med bygdens rockhistoria att göra.

Här finns också världsstjärnorna: Jimi Hendrix, The Who, Black Sabbath och många andra finns med på sparade idolbilder, skivomslag och affischer.

Men utställningen stannar inte i historien. Rocken har också gått i arv till sonen Richard, som varit med och utformat utställningen. Här finns mängder av bilder från Sweden Rock Festival, där Richard fått träffa många av sina idoler.

– Det får inte bara bli historia, det är viktigt. Och samtidigt hänger nutiden och dåtiden ihop, det finns en röd linje genom hela musikhistorien.

På lördag är det vernissage för utställningen, som pågår under oktober månad.

Mer läsning

Annons