Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regina och Notchino – en sann SM-saga: "Det är först nu jag börjar inse att vi vann"

/

Man skulle kunna tro att historien om Regina Andersson Lans och hennes häst Notchino är hämtad ur en sagobok. Men berättelsen om hästen som blev så skrämd av två lodjur att han fick en fraktur i stora skenbenet, för att sedan – mot alla odds – vinna SM i hoppning, är helt sann.

Annons

Läs mer: Amanda Bååth svensk mästare

Det har varit ett minst sagt omtumlande år för fjortonåriga Regina och hennes häst Notchino, som även kallas Notte. För drygt ett år sedan flyttade Notte hem till familjen Andersson Lans i Alfta. Många hästkännare höjde på ögonbrynen över Reginas val. Ska verkligen en ung tjej köpa en sådan stor och energisk häst som har lika mycket egen vilja som muskler? Men Regina behövde inga råd. Hon hade redan bestämt sig.

– Jag föll pladask för Notte. Det var något hos honom som jag gillade med en gång. Jag gillar hästar som har vilja och energi, säger hon.

Kärleken blev snabbt ömsesidig. Notte trivdes bra i hagen med familjens ponnys och Regina började så smått att öva hopp. Drömmen om att tävla i hopp för Falsterbo Children kändes allt verkligare.

Men en tidig januarimorgon förvandlades hoppdrömmarna till att i stället bli en kamp för Nottes liv. Två lodjur passerade hästhagen, varpå hästarna skenade iväg med rädsla för sina liv.

– Allt gick jättefort. Jag hade släppt ut hästarna och när jag tio minuter senare tittade ut i hagen var det kaos. Hästarna hade dragit sönder hagen och skenat iväg. Mitt i röran stod Notte och blödde, vid ena hoven fanns brännsår efter elstängslet, säger mamma Tina.

Läs också: Proffsjockey med ny karriär i Hälsingland

Men det var inte den otäcka brännskadan som var värst. När de tittade närmare på Notte upptäckte de att högra skenbenet var skadat. En veterinär kom och hjälpte dem plocka ut benbitar och göra rent såret och spjälka benet. Ett dygn senare kunde Notte inte stå på benet. Familjen anade oråd och fick uppmaningen av en veterinär att ta Notte till hästkliniken i Ultuna i Uppsala.

– Vi fick hjälp av en lokal veterinär och spjälkade om benet. Sedan satte vi honom trångt i hästtransporten, så han inte skulle kunna skadas under färd. Sen körde vi sakta, sakta, minns Tina.

Regina skulle egentligen gå i skolan, men hon fick ledigt. Väl på Ultuna var Notte tvungen att bli av med broddarna på skorna. Regina uppmanades att släppa hästen, men hon kunde inte skiljas från sin vän. När Notte skoddes av föll han så illa så att Regina också ramlade. Det slutade med en muskelbristning och kryckor för henne.

Efter drygt tio dagar i Ultuna hade svullnaden börjat ge sig så att veterinärerna äntligen kunde se vad som hänt Nottes ben. Men beskedet vände upp och ner på familjen.

– Han hade en fraktur på stora skenbenet. Det var inte positivt, det brukar innebära slutet för en häst, säger Tina.

Regina och Tina tystnar. Det har varit omtumlande månader för dem.

I närmare sju veckor låg Notte i en slags matta på Ultuna. Ingen visste om benet skulle läka. Men han var värd en chans, tyckte de. Efter några dagar ringde de från hästkliniken. Notte var okontaktbar.

Regina fick återigen begära ledigt hos rektorn och strax därefter körde de 25 milen till Uppsala. När Regina såg sin häst lade hon huvudet mot honom och de satt så, länge, länge. Efter en stund började han puffa på henne och visade att han var glad att se henne. Notte fick massor av uppmärksamhet och kärlek.

Därefter gjordes en ny röntgen och ett ultraljud. Allting var läkt fint. Den 18 maj blev Notte friskförklarad.

Notte hade tappat muskler och den första tiden fick han gå långa promenader. Men snart satt Regina på sin käre häst igen. Med samma energi som tidigare ville han hoppa, och Regina var minst lika sugen. Men i bakhuvudet mindes hon veterinärens förmaning – det kommer att ta tid!

Men Notte var redo. I juni åkte Regina och Notte på ett läger i Dalarna och därefter blev det tävlingar i Norrköping. Det visade sig vara väl investerad tid. Under tävlingar i somras hoppade de 90 cm och därefter 100 cm med hela tre sekunders marginal. Med det resultatet hade de kvalat till SM.

– Det var ofattbart att få tävla i SM med denna hemska försäsong, säger Regina.

Läs mer: Sju ekipage från Mitt Hjärta i SM-hoppningen 2014

När SM avgjordes i Sundsvall i oktober var skadorna som bortglömda. Ekipaget, som tävlar för Bollnäs ridsällskap, levererade och trivdes i ringen. Trots stenhård konkurrens gick de till final. I finalen blev det delad ledning tills det var en motståndare kvar, som rev. Som vinnare stod till sist Regina och Notte.

– Det är först nu jag börjar inse att vi vann! Det har varit ett sånt omtumlande år, så jag har nog inte riktigt fattat, säger Regina.

Mer läsning

Annons