Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvisefesten fortsätter

/
  • Allan Nyström skördade bland annat egenodlad mangold, som ska användas i den ekologiska soppa som serveras i Forsparken, Alfta i dag lördag. Han naturgödslar sitt land, berättar han. Grönsakslandet ligger intill AlftaQurens lokaler, där Rättvisefesten startade på fredagen.
  • Hälsingland är en föregångare för andra delar av landet när det gäller kommunernas engagemang i omställningsfrågor, anser Jan Forsmark från Omställning Sverige här med kommunalrådet Yoomi Renström.
  • Pella Thiel föreläste om inre omställning under Rättvisefestens första dag - fredagen. Vi befinner oss mitt i ett stort skifte, skiftet av världsbilder. Detta är den största omställning som mänskligheten har upplevt, säger Pella Thiel.

Rättvisefesten för hållbarhet, omställning och rättvisa fortsätter i Alfta. I dag lördag bjuder festen i Forsparken med seminarier, familjedag, marknad för närproducerat med mera.

Annons

På fredagen startade det omfattande programmet med politikerutbildning och seminarier i AlftaQurens lokaler.

På plats på fredagen fanns bland andra Jan Forsmark från Omställning Sverige, som höll i utbildningen för drygt 30 deltagare, bland andra kommunernas energi- och klimatrådgivare. Det är nätverket RättvisAlfta och Ovanåkers kommun som stod som inbjudare med ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen.

– vi vill på detta sätt lyfta frågor om energi, klimat, ekonomi och ställa frågan om vi kan göra något tillsammans lokalt. Vad gör vi när bensinen kostar 40 kronor litern? Här i Voxnadalen är frågan om järnvägen aktuell. När kan man få igång den för att möta de högre transportkostnaderna på landsväg, säger Jan Forsmark.

En trappa ner avlöste seminarierna i Studiefrämjandets regi varandra. Dagen var också Distrikts Mitts omställningsupptakt med ett 20-tal deltagare. Först ut bland föreläsarna var Pella Thiel från Värmdö, Stockholm med temat inre omställning.

Hon talade bland annat om den gamla världsbilden, där människor var separerade från varandra och jämförde den med den nya där systemet är uppbyggt av relationer. Där en människas handlingar kan få stora verkningar. Detta ger stora möjligheter för den omställning hela världen står inför ekologiskt och ekonomiskt.

Mer läsning

Annons