Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasismen har tagit nya skepnader

/
  • Jonathan Möller från Expo gav en inblick i en skrämmande värld av rasism. Tråkigt var att bara ett drygt tiotal personer valde att lyssna till hans angelägna föreläsning.

- Anders Bering Breiviks idéer är bara en droppe i ett ofantligt stort hav, sa Jonathan Möller från stiftelsen Expo när han föreläste i Celsiusskolans aula.

Annons

Föreläsningen på onsdagskvällen arrangerades av skolans FN-solidaritets-grupp och gick under rubriken "Efter Utöya" – men den kom att handla mycket om främlingsfientlighet under årtionden i Europa och vilken sfär terroristen på Utöya hämtade sina åsikter från.

Men först en tillbakablick. Stiftelsen Expo bildades i mitten av nittiotalet då Ny demokrati med bland andra Bert Karlsson hade suttit i riksdagen.

- Det är ofattbart att folk har glömt vad han sa och att han i dag är Sveriges stora gullegris. Han sa bland annat att han hoppades att politikern Bengt Westerbers dotter skulle bli våldtagen av en hiv-smittad neger – så Westerberg fick känna på hur mångkulturen var.

I dag visar sig rasismen på helt andra sätt enligt Jonathan Möller.

- Det farliga med den nu är att den har tagit helt andra skepnader. Man skriker inte längre sieg heil och ritar hakkors. Men samma idéer finns kvar och tar nya uttryck. Och man kan säga att det eskalerade på Utöya.

Anders Bering Breivik hämtade inspiration från bland annat nätverket Counterjihad och konspirationsteorin Eurabia – som funnits sedan 1970-talet går ut på muslimer håller på och tar över Europa.

- Det ska ske via massinvandring av muslimer som föder många fler barn än vad västerlänningar gör. Och sedan väntar de in rätt tillfälle innan de förslavar västerlänningarna.

Möller slog hål på flera av grundpelarna i teorin.

- Den förklarar inte varför muslimer flyr från totalitära diktaturer – om det är i såna de vill leva. Och den förklarar inte heller varför det tar så in i helvetes lång tid att genomföra det här muslimska övertagandet.

Avslutningsvis konstaterar Möller att stödet för terroristen på Utöya är ofantligt stort – och det som skiljer honom från bland andra riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) är att Bering Breivik tog till vapen.

Mer läsning

Annons