Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raggarklubben utan lokal

/
  • Ett exempel på raggarklubbens renoveringsarbete av lokalen ser man i köket/baren.

Raggarklubben Old Iron Cruisers Hälsingland med säte i Alfta är nu utan lokal. När hyresavin kom i början av året insåg klubben att det bara var att packa ihop och försvinna därifrån.

Annons

Den lilla klubben Old Iron Cruisers med sina sjutton medlemmar hyllar den verkligt genuina raggarkulturen.

Förra året hittade de en lokal intill tidigare Statoilmacken i Alfta ( gamla busstationen ) som de fick fastighetsägarens löfte att använda som klubblokal. Under förra året skulle de få vara där gratis medan de sedan skulle få betala en hyra. Något hyreskontrakt blev aldrig skrivit även om klubben stötte på och ville det. Någon summa på den kommande hyran nämndes heller aldrig.

Klubbens medlemmar satte igång med ett omfattande renoveringsarbete av lokalen som var i dåligt skick.

- Vi bytte ut alla fönster, lade in nya golv, renoverade sanitetsutrymmena, tog dit begagnade vitvaror, byggde en scen samt en bar och hade dit elektriker som drog el åt oss, berättar Anette Storm som är klubbens ordförande.

Anette Storm uppskattar att kostnaden för materialet de använde översteg 50 000 kronor som bekostades av medlemmarna och en del hjälp av sponsorer.

I januari kom hyran utan föregående diskussioner och den var på 5 000 kronor i månaden.

- Jag vände mig till hyresvärden Jonas Persson men han tyckte inte det var någonting att diskutera. Det ingick fastighetsskatt, el, vatten och fjärrvärme i den. Vi hade gärna velat stå för själva driftkostnaden av lokalen själva.

- Vi insåg att det bara var att plocka med oss det vi kunde som stolar, bord, belysningar med mera. Annat som golv, fönster, scen och konstruktionen till baren kunde vi ju inte ta med oss.

Anette Storm inser att det inte finns något klubben kan göra.

- Vi kan inte bestrida någonting. Vi har varit godtrogna och trott att det ändå inte skulle bli en så hög hyra för den där lokalen. Det är klart att vi är väldigt besvikna för det här, säger hon.

Hyresvärden Jonas Persson anser att vad klubben gjort med lokalen inte har med saken att göra.

- Det är upp till dem om de på eget bevåg lagt ned jobb på lokalen. Det är klart de kan få vara där gratis om de vill det, men då blir de utan el, värme och vatten i så fall, säger han.

Enligt Jonas Persson lämnade klubben lokalen utan att göra ett försök att förhandla. Där står ord mot ord.

Mer läsning

Annons