Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisarbete med tv-team hack i häl

/
  • Tv-teamet jobbar snabbt och fokuserat när polisman Rickard Eriksson har stoppat en körkortslös förare. Kanske kommer just den här händelsen med när tv-serien SOS på liv och död visar de lokala polisernas vardag i höst.
  • Inspelningen börjar redan vid polisens garage. Fotografen och ljudteknikern är redo för tagning.
  • Vad händer nu? Vart är poliserna på väg? För Tony Lindqvist, Jon Berglund och Emma Källman handlar arbetet både om väntan och om snabba ryck.

Polisen har fått tips om att en man i kör bil till sitt arbete i Alfta trots att han saknar körkort. Just den här dagen ska Rickard Eriksson och hans kollega Johan Lutti ta mannen på bar gärning, allt framför ett tv-teams kamera. Nu pågår nämligen inspelningen av höstens säsong av SOS 112 på liv och död.

Annons

- Det var inga tveksamheter från min sida om att vara med, eftersom cheferna anser att vi är lämpliga ansikten utåt, säger Rickard Eriksson som är en av fokuspersonerna i tv-serien.

Förutom Rickard, som är områdespolis i Ovanåker, följer tv-teamet ungdomspoliserna Andreas Hansemon i Bollnäs och Mattias Fredlund i Söderhamn.

Under de två veckor som inspelningarna hittills har pågått poliserna vant sig vid att ha tv-teamet närvarande på polisstationen och ute på jobb.

- Men det första passet var lite knepigt, säger Rickard som för några veckor sedan saknade erfarenhet av att vara framför en tv-kamera.

Och svårast är intervjuerna då poliserna får sitta i ett mörkt rum med en starklampa lysandes i ansiktet och berätta i nu-form om arbete som de utfört flera dagar tidigare.

Men denna eftermiddag är det alltså arbete ute på fältet som gäller för både Rickard, hans kollega och tv-teamet. Inspelningen börjar redan vid polishuset med att Rickard och Johan kör ut den civila polisbilen ur garaget. Den har försetts med en kamera på taket och när de kör ut ur stan följer tv-teamet efter i en egen bil. Produktionsassistenten Jon Berglund kör, fotograf Tony Lindqvist sitter i passagerarsätet och filmar färden, ljudtekniker Kalle Camnert sitter bakom Tony – redo att följa honom när något händer. I baksätet finns inslagsproducent Emma Källman som har telefonkontakt med Rickard om vad som händer.

Tv-teamet har redan följt poliserna flera gånger då de letat efter mannen som misstänks köra bil trots att han saknar körkort. Denna gång har de tur. Mannens bil står utanför hans jobb i Alfta. Både poliserna och tv-teamet parkerar och väntar på att mannen ska passera dem i sin bil.

De behöver inte vänta länge. Polisbilen kör snabbt iväg och tv-teamet åker efter. Färden går mot Bollnäs och vid ett vägarbete hinner tv-teamet ikapp polisbilen. Poliserna tänder blåljusen och den körkortslöse mannen stannar sin bil.

Hela tiden medan poliserna pratar med mannen och Rickard kontrollerar om bilen är besiktigad och om bilskatten är betald filmar tv-teamet. Alla i teamet står bakom fotografen så att ingen ska synas i bild.

- Personerna som har blivit misstänkta för brott har reagerat förvånansvärt lite på kameran. Någon har frågat och då säger vi att de dokumenterar polisarbetet, berättar Rickard.

Polisen och produktionsbolaget, som heter Titan och uppger sig vara Sveriges största oberoende produktionsbolag, har skrivit ett avtal som gör att polisen får granska allt material för att säkerställa att inte sekretessen bryts.

Rickard både pratar till kameran om polisens nya utredningssystem Pust och låtsas som den inte finns där när han pratar med den körkortslöse mannen.

- Erkänner du? Godtar du strafföreläggande?

Därefter kör Johan mannens bil åt sidan, mannen tar med sig sin matlåda och får skjuts hem av poliserna. Mannen, som är i 35-årsåldern, är nu misstänkt för grov olovlig körning. Och för tv-teamet blev det en lyckad inspelning.

- Det roliga är att man hamnar i såna här situationer då man följer folk i det verkliga livet. Man får en insikt i sånt som man inte får se annars, säger Emma Källman.

Och i höst ska alltså Tv4Plus-tittare få samma insikt.

Mer läsning

Annons