Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pirater och förfalskade entréband

/
  • Pat Razket, sjörövarfolkrockare från Västerås.
  • Gamla Mejeriet var första bandet ut på scenen.
  • Luftgevärsskyttet gick inget vidare för Mattias Andersson. Han är diskjockey på Persmässan för tionde året i rad.
  • Cecilia Sköld testar lyckan i hembygdsföreningens tombola. Det blev tyvärr ingen vinst.
  • Bättre gick det för Axel Jernberg, 12 år, som drog en storvinst.
  • Ordningsvakt Annette Österman tillsammans med besökarna Jens Wilhelmsson och Charlie Karlström.

Så var årets Persmässa i gång i Edsbyn. Den stora hemvändarfestens första kväll bjöd bland annat på folkrock med sjörövartema.

Annons

Det är inte direkt någon trängsel på Mårtesgården när helahälsingland.se tittar förbi under fredagskvällen. Mindre besökare än vanligt, säger flera vi talar med. Men årets huvudakt Kalle Moreus spelar å andra sidan inte förrän under lördagen.

Den här kvällen intas scenen av lite mer okända, men väldigt begåvade musikakter. Bland dem utmärker sig sjörövarkaptenen Ben Dover och hans besättning/band Pat Razket från Västerås, som gör något så udda som folkrock med pirattema.

– Jag har hört att ni inte tycker om Västerås så där jättemycket på grund av någon konstig sport, säger Ben Dover innan bandet drar i gång ännu en låt.

Och det finns nog ett korn av sanning i påståendet i att bandyrivaliteten ligger sjörövarna från Västmanland i fatet.

– De spelar väldigt bra musik. Synd att de är från Västerås bara, säger Cecilia Sköld som står i publiken och lyssnar.

Hon bor i Kista nuförtiden. Men som född och uppvuxen i Edsbyn är det en självklarhet att åka upp till Persmässan på semestern. Här träffar man alltid på gamla bekanta, säger hon, och det är en bild som delas av i stort sett alla besökare vi talar med.

– Det är sammanhållning, det är musik och det är trevligt. Jag har kommit hit i 40 år och tror aldrig att jag sett ett bråk här, svarar till exempel Håkan Olpers, på frågan om vad charmen med Persmässan är.

Utanför en av entréerna håller Annette Österman ett vakande öga. Det här är hennes tolfte, eller kanske till och med trettonde år som ordningsvakt på Persmässan. En av de viktigaste arbetsuppgifterna är att se till så att ingen lyckas smuggla in medhavd alkohol in på området.

Är det mycket stök här?

– Nej det tycker jag inte. Det är en glad och trevlig tillställning.

Tre killar som med snabba steg försöker smita förbi blir stoppade. Det visar sig att de tillverkat egna entréband, vilket genast upptäcks eftersom banden har fel färg. Killarna får vända hemåt igen.

– Vi har tagit några plankare inne på området också. De flesta brukar bara skratta och säga "äh fan det gick inte", säger Annette och skrockar.

Läs också:

Flera fall av misshandel på Persmässan

Mer läsning

Annons