Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer behöver datahjälp

Det finns pensionärer som behöver hjälp i datasamhället. Ovanåkers kommun borde utarbeta en handlingsplan för att se vad man behöver göra för att hjälpa denna grupp. Det är inte alla som har datakunniga släktingar som kan hjälpa till.

Annons

Det föreslår Olov Drebäck i Alfta i ett medborgarförslag till Ovanåkers kommun. I handlingsplanen ska man undersöka vad det finns för möjligheter att i framtiden avhjälpa och tillgodose de äldre med nödvändiga instrument för att de ska kunna fungera normalt i samhället.

Olov Drebäck konstaterar att i takt med att all informations- och upplysningsverksamhet blir mer och mer databaserad, så blir äldre som saknar datorer och inte heller kan använda datorer allt mer isolerade från omvärlden.

Han tycker det borde vara en självklarhet att myndigheter och förvaltningar agerade på ett sådant sätt att även de äldre utan datakunskaper fick en möjlighet att del av den information som är en rättighet för övriga människor i samhället.

Han kommenterar också behovet av ett medborgarkontor. Han anser att det inte längre går att blunda för att det finns de som inte har möjlighet att kunna tillgodogöra sig information utan någon form av ett servicekontor eller liknande.

De skulle kunna vara placerade i anslutning till äldreboende.

Mer läsning

Annons