Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna och kraften tog slut - nu är gård och lammkatedral till salu

/
 • Hälsingegården Per-Anders i Långhed med sin prunkande trädgård är svaret på Nina Östmans dröm om och intresse för ett småskaligt jordbruk och äldre utrotningshotade lantraser. Huset totalrenoverades 2007-2009.
 • Nina Östmans morföräldrar som var småbrukare i Härjedalen hade fjällkor. I dag har hon fem fjällnära kor som hon vill behålla.
 • Jag fick ett kvitto på att jag hade gjort allting rätt, när det gäller att söka pengar. Det känns förstås skönt, säger Nina Östman.
 • Själva lammkatedralen är en arkitektritad byggnad. Lammkatedralen är ett fårhus med vintersäkrat vattensystem, utfordringsbrygga, nattbelysning med mera. Byggnaden har bland annat varmbonat kontor och nytt hönshus. Intill ligger en renoverad ladugård och nytt stall.
 • På ägorna finns naturstigen ner mot den vackra Hässjaån, där en gammal vattendriven linskäkt med linlada ligger. Linskäkten tillhör dock inte gården.
 • I bröllops- och bryggstugan från 1840 har själva kaféet legat.
 • I fonden syns den röda bröllops- och bryggstugan från 1840. Själva boninghuset från 1880 med sin vackra veranda syns till höger.
 • I bröllops- och bryggstugan finns även det restaurerade bageriet och bakugn, där man har bakat surdegsbröd.
 • Nina Östman hoppas hitta en lösning, så hon kan behålla sina vackra fjällnära kor.
 • Hon behåller också sina hälsingefår.
 • Köket till kaféet har man också satsat på.

Hälsingegården Per-Anders med Lammkatedralen i Långhed är till salu. I sommar har gården varit stängd för besökare.

Annons

– Vi har kört i flera år. Men i år har vi inte pengar för att kunna driva det här, inte ens kaféet, säger den kända fotografen, konstnären och författaren Nina Östman som var den som tog initiativet att skapa detta projekt.

Hennes dröm var att driva ett kulturarvs- och kulturvårdsprojekt med bevarande av äldre utrotningshotade lantraser, allmogeträdgård, kulturstig intill den natursköna Hässjaån, kafé, surdegsbageri och kurser i surdegsbakning.

– Jag ville bjuda in världen till Hälsingland. Jag ville skapa en plats för turister och andra kulturintresserade människor, säger Nina Östman.

Tanken var också att hon skulle kunna jobba som projektledare på halvtid med inkomst. I stället har hon och hennes man fått jobba helt ideellt på olika sätt för att kunna hålla verksamheten i gång. Man har fått hjälp via arbetsförmedlingen för en bidragsanställd som har varit med och skött djur och trädgård. Men nu är även han uppsagd.

Familjen sålde en lägenhet i Stockholm för att kunna finansiera fastighetsköp och den omfattade upprustning både invändigt och utvändigt av gården som följde. Man satsade också på en utbyggnad som blev lammkatedral och hönshus. Fyra lador flyttades till ägorna och renoverades.

Man fick även ett litet ekonomiskt stöd under uppbyggnaden. Både länsstyrelse och kommun backade upp projektet liksom sponsorer i början. Men sedan blev det stopp. Pengar till drift fick man ta ur egen ficka. De räckte för att hålla Hälsingegården med kafé och trädgård och Lammkatedralen med djur öppna sommarsäsongerna 2009-2014.

På slutet hade man 1 500 besök per år. Ett problem är att sommarturistsäsongen i Hälsingland är en, högst två månader.

– Det finns ingen som kan leva på de besökssiffrorna, säger Nina Östman.

Inkomsterna från kaféet och bageriet räckte inte på långa vägar för att täcka de egentliga driftskostnaderna. Bara fodret till djuren beräknas kosta 50 000 kronor per år.

Nina Östman hade hoppats och trott på mer stöd från kommun och länsstyrelse. De hade kunnat backa upp hennes projekt mer inte bara inledningsvis, tycker hon. Särskilt som Hälsingegården och Lammkatedralen ligger vid turistvägen Stora Hälsingegårdars väg och två av världsarvsgårdarna ligger i Långhed.

Det finns också en kritik hur allmänna anslag fördelas. Där är det svårt för ett privat projekt att hävda sig.

Nina Östman letar efter nya samarbetspartners och sponsorer, men tiden håller på att rinna ut eftersom ingen i familjen i dag är beredd att fortsätta jobba ideellt och all kraft har tagit slut. Nina och hennes man har också valt att gå skilda vägar.

– För mig är det nu viktigt att hitta ett boende till mina djur, tolv får och fem kor, under vintern. Jag måste också tänka på att hitta ett nytt ställe, där jag kan bo med mina djur, säger Nina Östman och fortsätter:

– Jag tycker det här är en viktig del av mitt liv. Det finns kanske någon som är beredd att gå in som delägare.

Finns det några punkter där du tycker du har varit för naiv i detta projekt?

– Jag är en kreatör. Jag får också höra att jag rusar i väg och vill sätta i gång saker lite för snabbt. 2009 hade vi egentligen ingen finansiering. Men vi startade ändå och hoppades finansieringen skulle lösa sig med tiden.

Kunskapsmässigt anser Nina Östman att hon har rätt kvalifikationer för att leda ett sådant här projekt, hon har bland annat läst agrarhistoria vid lantbruksuniversitetet. Så på den punkten har hon inte varit naiv.

Men att behöva vara visionär, ekonom, konsult med mera i en och samma person var hon inte beredd på.

Mer läsning

Annons