Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik på god väg in i tapetseraryrket

/
  • - Att jobba som tapetserare är ett variationsrikt jobb, tycker lärlingen Patrik Hjort. Hans handledare Ville Berglund förser honom med skarpa jobb hela tiden.
  • - Att jobba som tapetserare är ett variationsrikt jobb, tycker lärlingen Patrik Hjort. Hans handledare Ville Berglund förser honom med skarpa jobb hela tiden.
  • Så här fin blev fåtöljen sedan Patrik Hjort klätt om den. Ville Berglund är förstås nöjd med sin lärlings arbete.
  • Det gäller att hålla tungan rätt i mun om det ska bli bra. Patrik trivs med tapetserarjobbet och i södra Hälsinglands natur.
  • I en tapetserarverkstad finns en uppsjö av olika tyger, samt galon och skinn. Här kan allt från finsoffan till mopeddynan bli som ny.
  • Den här riddarhuvan av metalltråd är ett exempel på vad riddarintresserade Patrik tillverkar på sin fritid.

Patrik Hjort, 24 år, från Edsbyn har hittat sitt livskall i tapetseraryrket. Trots tidigare studier i språk och upplevelseturism insåg han en dag att det var ett hantverksyrke han helst ville ha. Nu återfinns han på Ville Berglunds tapetserarverkstad i Edsbyn där han genomför en 80 veckor lång praktik på vägen mot det hägrande gesällbrevet.

Annons

Att Patrik Hjort kom att satsa på tapetseraryrket kan han tacka sina svärföräldrar och sitt intresse för riddarrollspel för. På fritiden sedan sju år ägnar sig Patrik åt just riddarrollspel och tillverkar också själv sina riddardräkter.

- Det var mina svärföräldrar som föreslog att jag borde satsa på ett yrke som passade ihop med mitt fritidsintresse. Då låg tapetserarjobbet nära till.

Tre år tar det för Patrik innan han får sitt gesällbrev varav det är 80 veckors praktik. Utbildningen genomförs i Leksands folkhögskolas regi på distans.

- På deras hantverkslärlingsutbildningar hittar man många gamla hantverksyrken som hovslagare till exempel, berättar Patrik.

Ville Berglund har jobbat inom tapetseraryrket sedan slutet av 60-talet och många år drivet eget företag. Han har både privatpersoner och företag som kunder på vitt skilda ställen i landet. Praktikanter och lärlingar har han även haft tidigare.

- Jobbet är lätt när man kan det, men det är ett helvete att lära sig det, säger Ville Berglund.

- Det har varit skarpa arbeten ända från första stund, säger Patrik som trivs med de varierande uppdragen.

Patrik kommer ursprungligen från Timrå.

- Pappa är metrolog och mamma jobbar på Skatteverket. Först läste jag språk ett par år i Härnösand och sedan pluggade jag upplevelseturism i Umeå.

Att Patrik tillslut hamnade i Edsbyn beror på att hans sambo Sara fick jobb som säljare vid Älmfors plantskola väster om Edsbyn 2008.

 

 

Mer läsning

Annons