Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Hjorts fritid är en svunnen tid

/
  • Så här såg en stridande bågskytt ut 1200-talet. Patrik Hjort har tillverkat allt utom pilbågen själv. Pilbågen som han köpt är en replika av en engelsk pilbågen från den här tiden.
  • Tidsenliga spännen och smycken i brons, tenn och silver som patrik Hjort tillverkat.
  • Tygpåse som Patrik Hjort broderat efter ett medeltida tyskt mönster.
  • - Jag skulle även kunna bo i en gammal stuga i skogen bara den ligger nära en Clas Ohlsonbutik, säger Patrik Hjort.
  • Så här kunde en riktig snobb se ut på 1300-talet. Även halmhatten har Patrik Hjort tillverkat själv. Nu var det väldigt få som kunde klä sig så fint då.
  • Handskar med flätade järntråd på ovansidan var ett bra skydd i strid. Att fläta järntråd är ett mycket tidskrävande arbete.

Fritiden för den 24-årige tapetserarlärlingen Patrik Hjort i Edsbyn handlar om vikinga- och medeltid. Han tillverkar då stilriktiga kläder och andra persedlar som användes under dessa tidsepoker som han sedan reser runt till olika medeltidsdagar i landet och visar upp sig i.

Annons

Patrik Hjort har en lite annorlunda hobby som han ägnar sin fritid åt, åtminstone i våra trakter. Han återskapar nämligen kläder och andra persedlar som användes civilt och i strid från vikingatiden och fram till mitten av 1300-talet.

Det historiska intresset har han haft sedan uppväxtåren i Timrå då han bland annat byggde en plastmodell av regalskeppet Wasa.

- I Timrå fanns det också en förening som höll på med rollspel. Den verkligt tändande gnistan för det här med kläder var ett arrangemang som Sundsvalls medeltidsförening anordnat, säger han.

På den vägen hamnade han. I en hyrd källarlokal i södra Edsbyn tillverkar han nu sina kläder och persedlar. Byxor, jackor, hjälmar, järnbrynjor, skor, väskor med mera.

- Jag har lärt mig det mesta själv som smide och sömnad. Att gjuta i brons och silversmide har jag lärt mig på folkhögskolekurser. Tapetserarkunskaperna har jag också nytta av, säger han.

Patrik Hjort är inte ensam om att ha historiska kläder som hobby.

- Rollspel är det väldigt många som sysslar med, men de som jag koncentrerar oss mer på klädbiten är kanske ett par tusen.

Patrik Hjort har sitt nätverk av likasinnade som han utbyter kunskaper med. Det finns även en del forum på Internet. Bland annat har Historiska museet ett sådant.

Nu jobbar han med att färdigställa en ny järnbrynja och lite längre fram blir det en armborst. Drömmen är att i framtiden gör en hel riddarrustning.

Mer läsning

Annons