Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paketkaos i landet efter Black Friday: "Vi får klättra över kartongerna"

/

Personal på paketombud i hela landet har en besvärlig vecka. På Ica Supermarket i Edsbyn trillar 215 paket om dagen in efter Black Friday.
– Vi vill verkligen att kunderna kommer och hämtar ut sina paket nu, säger postansvarig Maria Nilsson.

Annons

Läs mer: Postombud rustar för paketrace

Men vad är Black Friday? Jo, en högtid i shoppingväg skapad av Amerikanska konsumentföretag vars syfte är att få folk att handla mer. Produkter reas ut till billiga priser, under en dag i slutet på november. Black Friday.

På Ica i Edsbyn har det aldrig varit så högt tryck på lagret som nu. Maria Nilsson berättar att de får klättra över alla kartonger. Hon har arbetat som postansvarig på Ica i 13 år, men har aldrig varit med om någonting värre.

– Internethandeln har verkligen expanderat någonting enormt. Det här är ju från början en Amerikansk högtid, men nu märks det att den har kommit till Sverige, säger hon.

Black Friday inföll den 27 november i år. I Edsbyn började paketen att ramla in under onsdagen i förra veckan, det rör sig om cirka 215 nya paket om dagen. Problemet är att många kunder inte hämtar ut sina varor.

Läs mer: Inte bara svarta hål i plånboken

– Många passar på att köpa julklappar och tänker nog att vi kan tillhandahålla vårt lager till det är dags att börja slå in. Men vi vill verkligen att kunderna hämtar ut sina paket, vi får inte plats, säger Maria Nilsson.

I år handlade svenskarna för sammanlagt 2,3 miljarder – bara under Black Friday. Det här enligt en undersökning som Postnord har gjort.

– För två år sedan kände väldigt få till Black Friday, men nu vet ungefär 91 procent av svenskarna vad det här är, berättar Maria Ibsén, pressekreterare på Postnord.

Hon bekräftar bilden av att internethandeln ökar kraftigt varje år strax innan jul. För att underlätta för sina postombud skickar Postnord ut påminnelser varje dag, till de som inte hämtar ut sina paket under de här veckorna.

Läs också: Oro bland brevbärare: "Omorganisation innebär fysiska och psykiska konsekvenser"

På Ica Supermarket i Edsbyn har man stött på många som irriterar sig på de återkommande påminnelserna.

– Du kan ju skriva att det inte är vi på Ica som skickar ut dem, haha. Men det är behövligt, folk måste komma och hämta sina paket nu, säger Maria Nisson på Ica i Edsbyn.

Mer läsning

Annons