Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Packat med strömming och hungriga i Gäddvik

/
  • Per-Olof Persson har varit inblandad i sotarkvällarna i Gäddvik i dryga 20 år - nästan från starten. Cirka tre minuter per halster steks strömmingen före de får vara i vattnet en sista gång.
  • Vid halv sex var det redan svårt att hitta sittplatser på bänkarna under sol och regnskydden. Den här onsdagen strålade solen.
  • Ola Dunderberg och Eivor Sköld var två som hittat till bygdegården för att äta sig mätta på den glödstekta strömmingen.
  • Underhållningen stod gruppen The Grooms för.

En halvtimme efter annonserad öppningstid hade 164 hungriga besökare redan hunnit till Gäddviks bygdegård för en traditionell sotarafton.
- Det bästa är att man blir härligt mätt, säger en av besökarna, Ola Dunderberg från Bergvik.

Annons

I över 20 år har Gäddvik-Norrby byalag serverat sotare på bygdegården i Gäddvik. Den glödstekta strömmingen serveras varje onsdag i juli, mellan klockan 17 och 20. Onsdagens tillfälle var alltså årets andra.

- Förra gången, då det var första gången i år, hade vi 250 besökare, säger Per-Olof Persson, ordförande i Gäddvik-Norrby byalag som arrangerar tillställningen.

Redan vid 17.30, då Ljusnan kom på besök, var det fullsatt vid bänkarna. En del hade kommit tidig och det såg alltså ut att bli en bra kväll.

Sotare är insaltade glödstekta strömmingar som serveras med potatis, tunnbröd och valfri dryck. Strömmingen halstras över glödande kol och blöts sedan ned före den plockas bort från halstren. Det för att strömmingen lättare ska lossna från halstret.

Ola Dunderberg, från Bergvik, är en av dem som sökt sig till bygdegården för sotare den varma onsdagskvällen. Det är första gången han äter sotare i Gäddvik.

- Jag har hört talas om det mycket och det har hållit på i många år. Det är trevligt och jättegott, säger han.

Mer läsning

Annons