Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanåker slipper adressbrist på Internet

Det blir trängre och trängre på Internet och snart kanske det inte finns plats för alla som vill koppla upp sig. Ovanåkers kommun, som första kommun i landet, har redan sett till att förbereda sig.

Annons

Redan nästa år kan adresserna som varje dator behöver för att koppla upp sig mot Internet, ip-adresser, ta slut. Det börjar helt enkelt finnas fler datorer och andra tekniska apparater, som telefoner och tv-spelskonsoler, som koppar upp sig än vad det finns tillgängliga adresser i det nuvarande systemet. Ovanåkers kommun behöver däremot inte oroa sig, här har man redan löst problemet.

- Vi började prata om det här i höstas och genomförde det för snart ett halvår sedan, säger Anders Söderholm, it-chef för Ovanåkers kommun.

Det man gjort är att man uppgraderat sig så att man kan hantera efterföljaren till det system som finns för tillfället. Den nya versionen gör att varje person skulle kunna ha 50 000 000 000 000 000 000 000 000 000 egna ip-adresser. Enligt Anders Söderholm var Ovanåker i och med sin uppgradering den första kommunen i landet som klarar det nya systemet.

Mer läsning

Annons