Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanåker säger nej till månggifte

Nej tack till månggifte. Nej tack till plattskatt. Det är några av de synpunkter som nu går vidare till Centerns distriktsstyrelse och partistyrelse från Centern i Ovanåkers kommun.

Annons

På onsdagskvällen diskuterade Centern i Ovanåkers kommun det omdebatterade förslaget till nytt idéprogram, där månggifte, slopad skolplikt och plattskatt har varit några av de mest kontroversiella förslagen.

När det gäller skolplikten vill Centerpartisterna i Ovanåker att den ska vara kvar och inte ersättas med den läroplikt, som lägger ett större juridiskt ansvar på målsman, som föreslås i det nya idéprogrammet.

Björn Mårtensson kommer att representera Centern i Ovanåkers kommun, när extrastämman kommer att hållas i Upplands Väsby i mars.

– Jag tror det kan bli en riktigt bra stämma i mars. Det är riktigt att det finns en nyliberal falang och en socialliberal falang i partiet. Det är uppfriskande att det sker en förnyelse i partiet och att det framförs annorlunda åsikter. Men jag tror också att vi kommer att kunna jämka oss samman, säger Björn Mårtensson.

Det han själv kommer att trycka extra på under stämman är frågan om livskraft i hela landet, som också finns med bland förslagen i idéprogrammet.

– Vi i Ovanåker vill föra fram att det behöver vara ännu större fokus på landsbygden och en tydlig landsbygdspolitik. Det är oerhört viktig, säger Björn Mårtensson.

Decentralisering och enskilda människors rätt till självbestämmande är också delar i idéprogrammet som Centern i Ovanåker ställer sig bakom.

– De politiska besluten ska ligga så nära människor som är möjligt. Därför är kommunalt självstyre viktigt. Vi bejakar olikheter i olika delar av landet och beslut ska fattas efter hur olika förutsättningar ser ut, säger Björn Mårtensson.

En annan del i programmet man ställer sig bakom är att trygga välfärden och sociala skyddsnät som är oerhört viktiga.

Mer läsning

Annons