Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanåker planerar för evakueringsboende

/
  • Det är svårt att säga hur mycket flyktingsituationen påverkar kommunens ekonomi. Mycket får kommunen ersättning för, säger kommunalrådet Yoomi Renström. Cirka 10 miljoner av 10 extraanslagna miljarder till mottagningskommuner i år beräknas gå till just Ovanåkers kommun.

Ovanåkers kommun planerar för ett evakueringsboende för omkring 20-30 flyktingar. Boendet är så pass klart att det med kort varsel skulle kunna ställas i ordning för att ta emot asylsökande.

Annons

Men ännu har Migrationsverket inte gett signaler om att man behöver detta evakueringsboende. Men läget kan snabbt förändras.

Läs mer: Fler lärare behövs i svenska för flyktingar

– Vi, liksom andra kommuner i hela landet, befinner oss i något som kan beskrivas som ett undantagstillstånd. Läget i kommunen är i likhet med de flesta andra kommuner att strömmen av flyktingar kommer i en snabbare takt än vad kommunerna har beredskap för. En stor del är ensamkommande barn som kommunen har ett extra stort ansvar för, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Yoomi Renström vill vidare att kommunerna åter tar över etableringsuppdraget för flyktingar. I dag har Arbetsförmedlingen ansvaret att förbereda flyktingarna för arbetsmarknaden de två första åren. Låt kommunerna ta över, anser hon.

– Det skulle vara mycket bättre. Kommunen skulle göra det effektivare och de nyanlända skulle snabbare komma in i sysselsättning.

För att få en helhetsbild av flyktingsituationen i kommunen kallade Yoomi Renström till en träff med alla nämndsordföranden samt tjänstemännens kommunledningsgrupp, som är utökad med de tjänstemän med ansvar för integrationsfrågor, om flyktingsituationen.

Läs mer: Bilder och berättelser från 27 liv

– Vi har kontroll på läget. Men det är klart att det är ansträngt. Med kort varsel har skolan tagit emot 48 grundskoleelever från asylboendet på Kullen. Vi tittar också på lokaler för 21 förskolebarn 3-5 år från asylboendet, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S).

När det gäller de äldre ungdomarna går 64 elever språkintroduktion vid gymnasiet i Edsbyn. 150 personer läser Svenska för invandrare (SFI). Drygt 20 personer står på kö för att komma in på SFI. Kommunen har 90 dagar på sig att bereda en sökande plats på SFI.

– Jag vet att man har det trångt. Man klarar situationen just nu, men på sikt kan det bli aktuellt att skaka fram nya lokaler även för språkundervisningen, säger Håkan Englund.

Socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S) tycker det var ett bra möte, där han fick bra information från olika delar av kommunens verksamhet.

– Det vi vet är under kontroll. Det vi inte vet, till exempel om fler ensamkommande blir anvisade, det är jättesvårt att sia om. Men vi har en beredskap att möta en ny situation om det händer saker, säger Jan-Åke Lindgren.

Snart öppnar det andra HVB-hemmet för ensamkommande i kommunens regi och på gång är att starta ett tredje hem för vård och boende.

Sammanlagt har Ovanåkers kommun i år tagit emot 190 personer, kvotflyktingar (som har asyl), asylsökande, ensamkommande barn- och ungdomar samt inom grupperna anhöriginvandring och nyanlända som sökt och fått bostad i kommunen.

Läs mer: Alla är inbjudna till EIF bandy

Mer läsning

Annons