Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanåker får bottenplacering i granskning av särskilda boenden

/
  • Jag känner inte att det är någon katastrof. Undersökningen speglar att det är åtta procent av de som är över 80 år som bor på våra särskilda boenden. Den säger inget om kvalitet och hur svårt det är att få plats, säger Jan-Åke Lindgren.

Ovanåkers kommun ligger med bland de 17 kommuner i landet där det är minst chans att få flytta till äldreboende. Detta enligt en undersökning som svt nyheter har gjort.

Annons

När svt nyheter nu granskar äldrevården har man nämligen även tagit fram siffror för landets kommuner och hur stor andel av befolkningen över 80 år i kommunen som bor på äldreboende.

Ovanåkers kommun hamnar på en låg 272:a plats med sina 8,2 procent, så många av kommunens 80-plussare bor på äldreboende. Det kan jämföras med Ljusdals 18,1 procent och Hudiksvalls 16,8 procent.

Läs mer: Ovanåker bygger nytt äldreboende 2018-2019

Men socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S) tar placeringen med ro.

– Jag känner inte att det är någon katastrof. Undersökningen speglar att det är åtta procent av de som är över 80 år som bor på våra särskilda boenden. Den säger inget om kvalitet och hur svårt det är att få plats, säger Jan-Åke Lindgren.

Vad vill du säga till oroliga anhöriga och pensionärer?

– Att man ska känna sig trygga. Man får den omvårdnad man behöver, när man behöver den. De som är 80 år och äldre har en bra situation. Hade man önskat något annat, då hade vi haft en kö till våra särskilda boenden. Vid den senaste informationen var det noll i kö och något boende ledigt. De siffrorna kan dock ändras från dag till dag.

Jan-Åke Lindgren konstaterar att Ovanåkers kommun satsar på närboendeplatser, en boendeform som inte finns med i undersökningen, och hemtjänst. Detta för att de äldre så länge som möjligt ska kunna bo hemma.

– De boendeformerna tror jag vi måste utöka, säger Jan-Åke Lindgren.

Under den senaste 10-årsperioden har sex särskilda boenden stängts i Ovanåkers kommun. Samtidigt ser kommunen att behovet av boende för dem som är dementa och är på väg in i demens ökar.

Läs mer: Lyckebo kommer att stängas

Kommunen projekterar också för 48 nya platser inom särskilda boenden för att kunna möta framtidens efterfrågan på gruppboendeplatser.

Innebär det att ni ångrar tidigare beslut att stänga sex gruppboenden?

– Varför skulle vi göra det? Vi har valt den här vägen för att klara vårt uppdrag. Flera av gruppboendena var inte heller bra rent lokalmässigt, och som personalen knappast drömmer om att flytta tillbaka till. Vi behöver ha moderna äldreboenden med mycket teknik. Det kan redan i dag vara svårt att rekrytera personal och med dålig arbetsmiljö blir det ännu svårare

De kommuner som ligger högst i undersökningen ligger kring 20 procent. De kommuner som ligger lägst ligger kring fem procent.

Läs mer: Junibacken flyttades till Gyllengården

Man har utgått från SCB:s statistik från den 1 november 2015 om antal personer över 80 år och Socialstyrelsens senaste uppgifter om hur många personer över 80 år som bor på permanent särskilt boende.

Man har sedan dividerat antalet personer på äldreboende med det totala antalet över 80 år i kommunen.

I siffran för permanent särskilt boende ingår det som ibland heter vård- och omsorgsboende, vårdboende och även servicehus.

Trygghetsboenden är inte inräknade eftersom det är ett eget boende utan personal och inte heller biståndsbedömt. Inte heller korttidsboenden är medräknade. Siffran bygger på de uppgifter som kommunerna själva har gett till Socialstyrelsen.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Andrsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde.

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons