Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstart i livet vid 75 - Marianne i Alfta köpte tillbaka familjeföretaget

/
  • Det är växtvärk i växthuset. Det är bråttom och det är så mycket som ska ske på kort tid. Trädgården i Alfta ska verkligen blomma, säger Marianne Liljemark.
  • Hanna Ståhl jobbar som florist. Det är ett kreativt arbete och det är roligt att dagligen få träffa folk. Florist ville hon bli redan i förskoleåldern, berättar hon.
  • Denka från Bulgarien är en stor tillgång i växthuset. Hon tycker jobbet är bra och trivs med gemenskapen i Centrumkyrkan, dit hon går med Marianne och lär sig svenska.
  • Linda Hedberg packar här upp kryddor, som citronmeliss, inför våren och sommaren. Jobbet som florist är omväxlande och jätteroligt, tycker hon.

"Gör det du tycker om och tyck om det du gör."
Texten är inramad och den lilla tavlan står på kafébordet inbäddat av blommor hos Trädgården i Alfta. Intill porlar en fontän. Devisen kan även sammanfatta Marianne Liljemarks inställning. Som 75-åring beslutade hon att köpa tillbaka familjeföretaget och göra en omstart i livet som heter duga.

Annons

– Jag gör ju det jag tycker om helt frivilligt, säger Marianne Liljemark och gör en gest över blomsteraffären och det intilliggande växthuset när vi söker upp henne för att få veta hur det sedan gick.

Det var 2012 som familjen beslutade att sälja Trädgården i Alfta. Marianne hade då tidigare överlåtit företaget till sönerna Dan Johansson och Carl Liljemark, som hennes pappa och mamma Carl och Ruth Persson hade utvecklat under årens lopp.

Läs mer: Tre generationer drev Trädgården i Alfta

Carl Persson, eller Calle P som han kallades, och mamma Ruth var båda stora visionärer, beskriver Marianne. De startade redan 1937 sin handelsträdgård med liten affär i Ovanåkers kyrkby och 1948 tog de över H Hedlinds handelsträdgård i Alfta, som blev Trädgården Alfta.

1953 började Marianne jobba där och 1975, då pappa Carl dog, tog Marianne över Trädgården och maken Gustav Liljemark begravningsbyrån.

I december 2014 köpte Marianne tillbaka Trädgården. Och det är ingenting hon ångrar i dag. Trädgården är ett blomstrande företag och Marianne blommade själv upp.

– Jag blir glad. Jag får energi av att bara gå här i växthusen. Bra personal och mycket fin respons från trevliga kunder gör det roligt att jobba igen.

– Affären går bra och nu flyter det på bra, tycker jag, säger Marianne Liljemark.

Hon har även nya idéer hur hon vill utveckla verksamheten som ett enkelt kafé där alla ska känna sig välkomna, tre hantverkare som i april får en egen hörna vid den gamla fina timmerväggen i affären med sina alster och det finns dessutom tankar om en ny entré.

Läs mer: Carina tog över Trädgården 2012

Första hela året efter omstarten 2015 var ett roligt år med så mycket glädje, enligt Marianne.

Du tänkte aldrig någon gång: Vad håller jag på med?

– Nej, det har jag aldrig gjort. Det var så naturligt att gå in igen. Jag har nog älskat allt det här under hela mitt liv. Jag har ju jobbar över 60 år med blommor, säger Marianne Liljemark.

Till sin hjälp har hon floristerna Hanna Ståhl och Linda Hedberg, som båda har varit med sedan december 2014. Sonen Dan Johansson, som även har eget företag, jobbar deltid och maken Gustav tar hand om bokföringen. Denka från Bulgarien jobbar i växthuset.

Nu står man inför den hektiska vår- och sommarsäsongen. Det märks inte minst i växthuset.

– Vi odlar så mycket vi kan i växthuset. Sticklingar, små blomskott, kommer hit i olika leveranser och ska drivas upp liksom tulpanerna. Vi driver upp några tusen tulpaner för eget bruk, men även många sorters vårblommor som millionbells, verbena och surfinia samt pelargoner av många olika sorter, säger Marianne Liljemark.

Trots att det blir långa dagar, även söndagar när man kommer in i maj bävar hon inte för denna tid.

– Bara jag får ha hälsan i behåll finns ingen bävan. Jag har visioner om saker jag vill färdigställa, säger Marianne Liljemark avslutningsvis.

Läs mer: Marianne Liljemark startar Trädgården igen

Mer läsning