Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om 14 år har 165 inom skolans värld passerat 65

/
  • Sammanlagt jobbar i dag 357 personer plus ett antal timanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen i Ovanåkers kommun.
  • Inom grundskolan räknar man i dag 162 tillsvidareanställda och 12 visstidsanställda i Ovanåkers kommun.

Inom skolans värld i Ovanåkers kommun kommer totalt 50 anställda av olika slag att fylla 65 år under åren 2015-2019. Går vi ytterligare tio år framåt i tiden till 2029 handlar det om sammanlagt 165 personer av alla kategorier inom skolan som har passerat 65 och behöver ersättas.

Annons

– Jag vill absolut inte använda ordet kris. Men det har blivit kärvare och svårare att få tag på lärare med vissa ämneskombinationer som matematik och naturorientering. Det är också en konkurrens mellan kommuner om lärare i dag, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S).

– Den här utvecklingen ser man över hela landet. Vi har klarat vår lärarrekrytering hittills ganska bra ändå, säger barn- och utbildningschef Solveig Landar.

Läs mer: Lärarbristen kan slå mot eleverna

I den nya lokala strategin för rekryteringen av personal inom barn- och utbildningsförvaltningen är huvudmålen dels att all anställd personal ska ha rätt utbildning och behörighet, dels att arbetet med att rekrytera ny personal ska ha god framförhållning och vara på lång sikt.

Läs också: Ingen elev vid Alftaskolan röker

Det finns två huvudskäl till varför skolan har tagit fram en lokal strategi för rekryteringen av personal inom barn- och utbildningsförvaltningen.

För det första behöver förvaltningen ha en överblick över behovet av att nyanställa dels för att täcka kommande pensionsavgångar, dels för att klara behovet av språklärare och studiehandledare för nyanlända barn och ungdomar.

Den ökade flyktingmottagningen, inflyttningen och asylboenden gör att behovet av lärare inom främst svenska som andraspråk ökar. Detta gäller även lärare i modersmål på flera olika språk och studiehandledare på modersmål.

Antalet växlar också inom dessa grupper. Senast tog Alftaskolan emot 40 skolbarn och ungdomar från asylboendet vid AlftaQuren. De fick börja i en förberedelseklass och kommer att slussas ut i olika klasser, även till andra skolor än Alftaskolan.

Kommunen söker också en lokal för förskolebarnen 3-5 år från AlftaQuren.

Man behöver också säkra tillgången på legitimerade och behöriga lärare.

– Vi har i dag en stor andel legitimerade och behöriga lärare. Det gäller att skapa en bra arbetsmiljö, så nya lärare känner att det är i Ovanåkers kommun de vill jobba. Det är också allt för många utbildade lärare som försvinner från yrket i dag, säger Solveig Landar.

Inom förskolan är i dag 64,9 procent av förskollärarna legitimerade, siffran för grundskolan är 77,1 procent och för gymnasiet 83,3 procent.

Läs också: Lösningen på lokalproblemen dröjer

Mer läsning

Annons