Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olof Johansson i ny tappning

/
  • Edsbyns gamla kraftstation har blivit frilagd i Edsbyns museum och elledningar är dragna från stolpen. Det var 1906 som Edsbyns kraftstation kom igång. Den hade då 96 abonnenter.
  • Olof Johanssons aktiva tid som byggmästare i Edsbyn inföll mellan 1890-talet och slutet av 1920-talet. Under denna period byggdes i hans regi bostadshus, ladugårdar, missionshus, skolhus och fabriksbyggnader.
  • Till vänster skymtar Olof Johansson i helfigur vid sitt eget hus, där han även hade sitt byggmästarkontor.

Mannen som byggde Edsbyn, Olof Johansson (1867-1933), hade många järn i elden. Han blev med tiden byggmästare, riksdagsman, hembygdsforskare och en centralperson inom Svenska missionsförbundet.

Annons

I Edsbyns museum finns närmare 150 av hans stora samling av ritningar bevarade. Där finns också en särskild hörna, med information om Olof Johansson samt exempel på hans ritningar.

Nu har den hörnan fräschats upp och Olof Johansson möter numera besökarna i helfigur. Dessutom har Edsbyns kraftstation frilagts. Det var 1904 som den då 37-årige Olof Johansson ritade kraftstationen, som ligger nedanför hans eget bostadshus.

Man kan säga att han hade många järn i elden i Edsbyn i slutet av 1800-talet och början av 1900. Han var inte bara med och bidrog till att elen kom till Byn. Under denna expansiva tid startade och drev han en egen snickerifabrik, han var en av intressenterna i den vid sekelskiftet nydragna järnvägen, han medverkade vid flera andra företagsetableringar i socknen och han såg också till att Edsbyn fick sina första vattenledningar.

Olof Johansson föddes i Knåda 1867 och hans familj levde där under enkla förhållanden. Efter att ha gått i snickarlära i Söderhamn och utbildat sig i bokföring kom han tillbaka till hembygden. I Edsbyn etablerade han sig som byggmästare.

Mer läsning

Annons