Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökning av försörjningsstödet

Nu ökar kostnaderna för försörjningsstödet (socialbidrag) i Ovanåkers kommun. Under april månad kunde socialnämnden notera en nedgång, men under maj månad har kostnaderna ökat och ligger på 788 000 kronor per månad, jämfört med 473 000 kronor för maj månad år 2009.

Annons

– Den positiva trenden under april månad har tyvärr brutits. Förmodligen beror ökningen dels på att det var många som fick en dyr elräkning från i vintras och som skulle betalas, dels kan vi se att de nya sjukförsäkringsreglerna börjar ge effekt. Man klarar sig helt enkelt inte. Det är många som inte klarade av sin elräkning som har fått stöd, säger socialnämndens ordförande Bertil Eriksson (KD).

Enligt de senaste siffrorna från socialkontoret låg kostnadsökningen för försörjningsstödet på 865 000 kronor för årets fem första månader, jämfört med samma period januari-maj förra året 2009.

En positiv nyhet är dock att socialnämnden eventuellt kan få ett överskott i årets budget. Prognosen så här långt pekar på 1,5 miljoner i överskott.

Vidare fick socialnämnden vid sitt senaste sammanträde information om hur det har gått med en Lex Sara-anmälan inom äldreomsorgen. Det var arbetskamrater som reagerade på att en anställd inom hemtjänsten uttryckte sig nedlåtande mot några som fick hemtjänst.

Mer läsning

Annons