Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart vilka som får biografstöd

/
  • Jerker Persson är biografägare i Edsbyn och styrelsesuppleant i Svenska Biografägarförbundet.

Jerker Persson, ägare av biografen Röda Kvarn i Edsbyn och suppleant i Svenska Biografägarförbundets styrelse, är avvaktande till regeringens utspel om bidrag till landsortsbiografer.

Annons

– Om förslaget om momshöjning på biobiljetter skulle gå igenom rakt av, skulle förutsättningarna för små biografer ändras så mycket att det inte skulle vara någon idé att driva dem längre, säger Jerker Persson, biografägare i Edsbyn, som i morgon ska delta i Biografägarförbundets styrelsemöte.

– Priserna på biobiljetter är redan i dag så höga att det inte går att höja dem så mycket mer.

I pressmeddelandet från kulturdepartementet nämns närmare 60 orter i hela landet med små biografer som kommer att få del av det nya biografstödet. I Hälsingland är Sagabiografen i Arbrå den enda på listan, även om kulturdepartementet håller dörren öppen för stöd till fler biografer.

Läs mer om kulturminister Alice Bah Kuhnkes presentation här.

Jerker Persson ser framför allt fyra ensalongs-biografer i Hälsingland som skulle drabbas hårdast av en höjning av momsen till 25 procent. Förutom Arbrå gäller det även Edsbyn, Bollnäs och Ljusdal.

Dessutom finns privatägda Cinemascenen, som driver biosalonger i Söderhamn och Hudiksvall. I ett vidare område finns den privata biokedjan Björnbiografer som med sina salonger i Gästrikland och Dalarna skulle drabbas hårt.

Hur många landsortsbiografer som kommer att få del av stödet som regeringen aviserat som kompensation för momshöjningen, eller hur långt de anslagna 25 miljoner kronorna per år 2016–2019 räcker, är oklart för de enskilda biografägarna.

– Det känns oroligt innan vi har allt på papper, säger Jerker Persson.

Läs mer här om förslaget om en ny filmpolitik och oron bland de privata biografägarna här.

Mer läsning

Annons