Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om miljö- och byggnämnden överklagar beslut om Swartz-tomten i Alfta

/
  • Miljö- och byggnämnden kan överklaga Länsstyrelsens beslut om att upphäva bygglovet för Swartz-tomten i Alfta.

Det är ännu inte bestämt om miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun ska överklaga ett beslut av Länsstyrelsens rättsenhet. Länsstyrelsen har nämligen upphävt nämndens beslut om bygglov på Swartz-tomten (Västanå 2:65) i Alfta.

Annons

– Vi har inte haft något möte än och kunnat ta ett gemensamt beslut om det, säger nämndens vice ordförande Pär Johansson (M).

Läs mer: Bakläxa för miljö- och byggnämnden

Beslutet kan nu nämligen överklagas hos Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt via Länsstyrelsen.

En skrivelse med överklagandet måste ha kommit till Länsstyrelsen inom tre veckor från den dag man fick ta del av beslutet.

– Det var bra att vårt beslut blev prövat, så vi vet vad som gäller. Vi kan säkert bygga på tomten, men det kan behövas en detaljplan, säger Pär Johansson.

Läs mer: Ja till bygglov på Swartz-tomten i Alfta

På så sätt kan man gå vidare med hur husen på tomten ska se ut. Pär Johansson tror dock inte på hus som utformas som 1700- eller 1800-tals hus. Det kommer att bli för dyrt. Han tror att en detaljplan för området i bästa fall kan vara klar på sex månader och i sämsta fall ett år.

Läs mer: Bygglovet som stötte på patrull

Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att en detaljplan saknas och att en detaljplan skulle kunna vara till gagn i detta fall särskilt på grund av den skyddsvärda kulturmiljön. Men frågorna kan också hanteras direkt vid en bygglovsprövning.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons