Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat intresse för Mårtesgården

/
  • Mårtesgården fick sin övervåning 1832 och gick därmed från att vara ett litet hus till en stor gård. De sista som brukade gården var Per och Lisa Mårtes fram till 1918 sedan övertog hembygdsföreningen. 1921 rullades gården över vägen till sin nuvarande plats. Midsommarafton är numera en välbesökt dag.
  • På övervåningen finns dessa fina väggmålningar målade av Bäckpojkarna 1834. Man vet inte exakt vad dessa konstnärer hette, mer än att de kom från Boda i Dalarna.
  • – Jag har trivts jättebra. Det har varit intressant att få träffa olika människor och få berätta om en intressant historia, säger Josefin Andersson som nu gör sin sista vecka som guide på hembygdsgården i Edsbyn.
  • Jonas Hertman målade på 1700-talet både väggar och tak i herrstugan. Hembygdsgården i Edsbyn kan uppvisa ett skiftande väggmåleri och det är precis vad som efterfrågas för den nya världsarvsansökan.

Hembygdsgården i Edsbyn noterar i sommar ett ökat besökarantal. Den gamla 1600-talsgården lockar besökare som bland annat är intresserade av väggmåleri och hälsingegårdar i stort.

Annons

– Jag blev positivt överraskad att vi har haft så pass många besökare. Jag trodde det skulle vara färre. Vi har i snitt haft 20 besökare om dagen och 45 som mest. I midsomras besöktes hembygdsgården av 200 personer, säger sommarguiden Josefin Andersson.

I herrstugan finns de kända och pampiga vägg- och takmålningarna från 1700-talet av Jonas Hertman. I vardagsstugan på bottenvåningen återfinns målningar av Björ Anders Hansson från 1811 och i övervåningens sängstuga målningar troligen gjorda av Bäckpojkarna 1834.

– Besökarna de senaste åren har blivit av en annan sort. Dem är väldigt vetgiriga och frågvisa. De vet vad dem är här för, säger Elisabeth Eriksson för Ovanåkers hembygdsförening som äger Mårtesgården.

Inte minst efter ansökan att några hälsingegårdar, bland annat Mårtesgården, skulle utses till Sveriges nya världsarv och satsningen på Stora Hälsingegårdars väg har intresset ökat.

– Jag tror hälsingegårdarna blir ett världsarv så småningom. Då blir Mårtesgården ett gott exempel bland de hälsingegårdar man kan besöka för i den nya ansökan har man fått rådet att koncentrera sig på och poängtera just väggmåleriet. Och det finns som sagt gott om väggmåleri i den här gården.

Mer läsning

Annons